În aceste zile, România este coorganizator al unui eveniment de schimb de experiență și asistență tehnică dedicat implementării Directivei SEA pentru amenajamentele silvice. La acest eveniment, TAIEX, participă experți ai Comisiei Europene, precum și din state ale Uniunii Europene (Belgia, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Franța și Austria). România participă în conferință cu specialiști ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ai Agenției Naționale de Protecție a Mediului, Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, reprezentanți ai Romsilva și ai administrației silvice private, precum și ai centrelor universitare și institutelor de cercetare în domeniul silvic.
Secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu a oferit detalii despre conferință.
„Una dintre provocările majore cu care ne confruntăm este evaluarea de mediu a planurilor de gestionare a pădurilor (amenajamentele silvice) care se suprapun peste ariile naturale protejate.
Ca să înțeleagă toată lumea, amenajamentele silvice reprezintă un plan de lucrări silvice pentru următorii 10 ani obligatoriu pentru toți proprietarii de păduri din România. Conform Directivei SEA, acestea ar trebui să parcurgă evaluarea impactului de mediu pentru a fi siguri că lucrările care se vor realiza nu au impact negativ asupra mediului, speciilor de animale și plante și habitatelor protejate.
TAIEX-ul din aceste zile este o bună ocazie pentru noi în a înțelege cum aplică alte țări europene Directiva SEA, dar și pentru a prezenta felul în care România gestionează de zeci de ani pădurile țării pe principii de sustenabilitate și conservare a biodiversității, cu toate provocările care derivă din această responsabilitate.
Când vorbim de teme de mediu, păduri, biodiversitate, niciodată nu putem spune că știm suficient. Așadar, astfel de schimburi de idei și de soluții sunt foarte necesare și m-am bucurat să văd interesul foarte ridicat pentru acest exercițiu din partea colegilor din diverse organizații, instituții și autorități de mediu”.
În alte țări există planuri de management silvic regionale
La solicitarea forestmania.ro, Ionuț Sorin Banciu a oferit explicații și mai detaliate.
„Problema la noi e că nu avem o strategie națională pe păduri. Și atunci facem planuri la nivel de proprietar, de bucățică…
În statele europene, există planuri regionale sau naționale și evaluarea de mediu se face doar la pădurile aflate în proprietate publica, pentru că pentru proprietatea privată nu există obligația elaborării unor astfel de planuri. În Franța, de exemplu, 25 la sută din păduri se află în proprietate publică. Dar dacă noi am propune acest lucru – ca amenajementele să se facă doar la nivel de proprietate publica, adică în jur de 60 la sută din fondul forestier national, am deschide o cutie a Pandorei. Ar interveni imediat ONG-urile, societatea civilă, ar spune toți că vrem să tăiem pădurile, pentru că lumea nu mai înțelege ce presupune gospodărirea pădurii…
În alte țări, proprietatea privată are o tradiție de sute de ani. În țările foste comuniste, cum e și România, nu. Noi am perpetuat un sistem restrictiv pentru că nu exista altul, exista statul care făcea planuri. Așa că avem planuri.
Îmi dau seama ce înseamnă să faci o evaluare pe 150 de hectare… Noi avem foarte multe amenajamente și nu avem planificare națională, asta e problema de fond. În Franța și alte state există plan regional pentru care se face această evaluare strategică de mediu. Până și Bulgaria, care e cam ca noi, are planuri regionale de management silvic și fac acolo evaluare, nu la fiecare bucățică. Noi asta vrem să arătăm în această conferință, această particularitate a României. Din 4.500 de planuri, peste 3.000 sunt pentru porțiuni între 100 și 1000 de hectare. În Munții Făgăraș sunt sute… Cu proprietari, cu UAT-uri…
Ca să nu mai spun că îi ceri unui proprietar să facă evaluare adecvată, în condițiile în care totul costă, este normal să existe reticență. Este o scăpare a noastră, a celor de la decizie și e nevoie de o soluție de sistem.
Și mai e ceva. Planurile de management Natura 2000 sunt, în România, aprobate la nivel de ministru, au valoare legală. Nu am reușit – și îmi fac mea culpa – să facem un sistem în care să nu ne blocăm unii pe alții. În alte țări, ceea ce ține de Natura 2000 este orientativ și se implementează pe bază de contract cu proprietarul, care este și compensat pentru nefolosirea acelei părți de pădure.
Va trebui, în Strategia forestieră națională, să includem un obiectiv de management forestier, ca un fel de plan strategic pentru păduri, pe care sa-l evaluăm din perspectiva de mediu, iar la nivel de amenajament vom face doar o armonizare între planurile silvice și cele ale Natura 2000. Ideea e că trebuie explicat totul pe înțelesul tuturor. Și scopul acestor exerciții TAIEX acesta este. Pentru că vin și cei de la Agențiile pentru Protecția Mediului care au nevoie să înțeleagă ceea ce spune un inginer silvic… ”, a declarat secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu.