DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

25 C
București
26.2 C
Sibiu
20.1 C
Suceava
22.7 C
Covasna
19.1 C
Piatra Neamț
18.8 C
Braşov
22.1 C
Bistrița
23.1 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iunie 22, 2024

Romsilva a scos pe piață în primele 3 luni cu 53% mai mult lemn fasonat ca anul trecut

Recomandate

Regia Națională a Pădurilor a scos pe piață 653.000 de metri cubi de lemn fasonat în primele trei luni ale acestui an, cu 53% mai mult decât în perioada similară din 2021. Potrivit datelor obținute de forestmania.ro, în perioada ianuarie – martie 2021 regia a pus pe piață un volum de 400.000 de metri cubi.

Nu doar cantitatea de lemn a crescut, ci și prețul. Concret, vorbim despre o majorare cu 44% a prețului mediu pe metrul cub. De departe cel mai scump e bușteanul de gater care în 2021 a avut un preț mediu de valorificare de  351 de lei, iar în 2022 regia l-a pus pe piață cu 672 lei.

„Prețurile sunt cum le duce piața”, a declarat, pentru forestmania.ro, directorul general al Romsilva, George Mierliță. El a subliniat că cifrele demonstrează că regia a scos mai mult lemn pe piață, în ciuda comentariilor că nu este lemn destul. Cu toate acestea, cifrele nu sunt foarte promițătoare, cel puțin în ceea ce privește RNP. „Voiam mai mult lemn fasonat pe piață, dar nu ne-am putut duce în prestări și pentru că procedurile sunt greoaie. Sperăm că până la sfârșitul anului să avem un volum de 50% din total valorificat ca lemn fasonat. Chiar dacă obligația asta e de la anul, vrem să fim pregătiți”, ne-a declarat șeful RNP. Diferența de lemn va fi scoasă de Romsilva pe piață sub formă de lemn pe picior.

Vă prezentăm Tabelul cu situația comparativă privind volumele valorificate ca lemn fasonat și prețurile medii de valorificare în primele trei luni ale anilor 2021 și 2022:

Vă prezentăm și Situația privind volumele adjudecate și prețurile medii de adjudecare pe specii / grupe de specii pentru licitațiile de lemn pe picior aferente anului de producție 2022:

Mai multe articole

1 COMENTARIU

  1. Bună ziua,
    Este important volumul total de lemn fasonat și pe picior care s.a scos la licitație în primele 3 luni. Au scos mai puțin lemn pe picior la licitație, fiind puțin lemn pe piața firmele au crescut prețul la lemn. ” ne lăudăm ca exploatam noi lemn și îl vindem fasonat și vai doamne pana acum 50% din lemn” : Încep sa cred ca au creat o criza artificiala dintr.o ambiție prosteasca, o conducere doar pentru romsilva nu se iau în calcul : clienții finali ( populatia) și hai sa zicem și firmele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi