Sectorul silvic-forestier este cel mai controlat de instituțiile statului și, cu toate acestea, Ministerul Afacerilor Interne mai creează o structură: Direcția de Investigare a Criminalității de Mediu.
Ministrul Afacerilor Interne a anunțat ieri, într-o conferință de presă, că pentru eficientizarea activității de combatere a faptelor ilegale din domeniul mediului, se au în vedere „o serie de măsuri organizatorice”, precum înființarea unei structuri în cadrul Poliției Române specializată în investigarea criminalității de mediu.
La solicitarea forestmania.ro, Lucian Bode a precizat că „în programul de guvernare 2021 – 2024 se prevede că pentru eficientizarea acțiunilor de combatere a infracționalității în domeniul silvic, patrimoniului cinegetic și piscicol și a altor infracțiuni de mediu, MAI va operaționaliza structuri unice specializate la nivelul Poliției Române și va intensifica acțiunile comune de control cu alte instituții cu responsabilități în domeniu”.
„Pentru managementul structurilor de la nivelul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și inspectoratelor de poliție județene, a fost elaborată o proiecție de înființare a Direcției de Investigare a Criminalității de Mediu, prin comasarea/preluarea/suplimentare de funcții din cadrul altor structuri (protecția animalelor; arme, explozivi și substanțe periculoase; ordine publică etc.)”, a explicat ministrul. El a adăugat că deocamdată inspectoratele de Poliție sunt ocupate cu realizarea bilanțurilor pe 2021, astfel încât va mai dura până se vor ocupa de noua structură. „După finalizarea bilanțurilor, le-am cerut să vină cu o evaluare, să spună în cât timp putem operaționaliza această direcție, cu cele șase sau șapte servicii suport. Așa cum știți, cea mai mare problemă a noastră este cea a deficitul de personal”, ne-a mai spus ministrul. El a mai anunțat în conferința de presă că noua structură presupune și achiziția de tehnică performantă de supraveghere și intervenție, adică va fi dotată cu trei elicoptere de supraveghere și intervenție și cinci sisteme tip dronă.
În prezent, sectorul silvic-forestier este controlat de mai multe instituții care au atribuții în acest domeniu: Ocolul Silvic (al RNP sau privat), Garda Forestieră, Poliția Română prin Serviciul Ordine publică și prin Serviciul de investigare a criminalității economice, Poliția de Frontieră, Garda de Mediu, Jandarmeria, ANAF, autoritățile vamale.
Numărul de instituții alocate prevenirii și combaterii altor infracțiuni, unele de o gravitate foarte mare, cum ar fi traficul de droguri sau traficul de carne vie, este mai mic. În egală măsură, ministrul a prezentat situația acțiunilor Ministerului Afacerilor Interne în anul 2021: au fost peste 800.000 de acțiuni, cele care privesc regimul silvic reprezentând doar 1,5% din total. Lucian Bode a explicat importanța pe care ministerul o dă infracțiunilor silvice prin „impactul enorm în societate”.