DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

24.5 C
București
20.2 C
Sibiu
19 C
Suceava
15.7 C
Covasna
15.5 C
Piatra Neamț
13 C
Braşov
16.9 C
Bistrița
19.1 C
Râmnicu Vâlcea
luni, septembrie 25, 2023

Sectorul de exploatare forestieră din Canada văzut de un inginer silvic din România

Recomandate

Cum gestionezi peste 347 de milioane de hectare de păduri întinse în 12 regiuni și subregiuni forestiere? O întrebare la care ne răspunde Cristian Panaite, managerul companiei ForstPan – utilaje forestiere. El ne împărtășește în acest articol impresiile pe care i le-a lăsat vizita în Canada. Recent, el a mai povestit pentru forestmania.ro și impresiile din Africa de Sud (AICI). Sunt informații extrem de interesante, de la fața locului.

Între 18 și 20 octombrie 2018, în Ottawa, Canada, a avut loc Conferința Internațională Biofuels & Bioenergy, iar Cristi Panaite a reprezentat Forstpan ca si speaker invitat. Prezentarea intitulată „Business in emerging economies. How can forest biomass help emerging economies in Eastern Europe?” a fost o lucrare axată pe potențialul bioenergiei și a biocombustibililor din economia statelor din Europa de Est si obiectivele UE privind energia regenerabilă.

„Spre bucuria mea am fost invitat să vizitez operatiunile de exploatare forestieră ale uneia dintre cele mai mari companii canadiene. West Fraser este o companie diversificată de produse din lemn cu peste 60 de facilități în Canada, SUA, Marea Britanie și Europa. Sunt producători de cherestea, plăci din așchii de lemn  (OSB, LVL, MDF, placaj, plăci aglomerate) și alte produse precum pastă de hârtie, hârtie de ziar, cipuri de lemn și energie regenerabilă. West Fraser deține licențe de exploatare care reprezintă aproximativ 7 milioane de hectare de păduri gestionate în mod durabil în Canada. Așadar, am avut ocazia să observ operațiunile forestiere din parchetele vizitate și să discut cu contractori locali.

În general, în Canada sunt utilizate două sisteme diferite de recoltare care reflectă condiţiile climatice și influența lor asupra dezvoltării fondului forestier. Pădurea temperată de pe coasta Pacificului este unică și în general predomină arbori de mare valoare, cum ar fi cedrul roșu . Aceste specii sunt recoltate într-o manieră foarte selectivă, care implică de obicei operațiuni scumpe de recoltare. În restul pădurilor din Canada, și anume, la est de muntii din British Columbia, predomină tăierile rase pe suprafețe limitate.

Canada se întinde pe cinci fusuri orare și multe regiuni climatice.

Astfel, Canada are 12 regiuni și subregiuni forestiere cu specii specifice de arbori și tipuri de păduri.

Este important de menționat: Canada are cea mai mare suprafață de păduri din lume, cu peste 347 de milioane de hectare de păduri.

Sistemul managementului forestier canadian este cunoscut pentru abordarea sa echilibrată și integrată a gestionării pădurilor, care ia în considerare atât aspectele economice, cât și cele sociale și ecologice.

În Canada, gestionarea pădurilor este responsabilitatea provinciilor și teritoriilor, iar fiecare jurisdicție are propriul său sistem de gestionare a pădurilor. Cu toate acestea, există câteva elemente comune în sistemul canadian de management forestier, care includ:

1.    Planificare: Planificarea de lungă durată este cheia succesului managementului forestier canadian. Planurile forestiere sunt elaborate la nivel provincial sau teritorial, iar acestea stabilesc obiective clare și măsurabile pentru gestionarea pădurilor.

2.    Supraveghere: Gestionarea pădurilor se bazează pe date precise și actuale despre starea pădurilor și resurselor. În acest scop, există sisteme de supraveghere a pădurilor care permit o evaluare precisă a stării acestora și a schimbărilor care apar.

3.    Reglementare: În Canada există o serie de legi și reglementări care guvernează gestionarea pădurilor, cum ar fi reglementările privind tăierile de arbori, autorizarea de operare a fabricilor de prelucrare a lemnului, protejarea habitatelor faunei sălbatice etc.

4.    Participarea publicului: În procesul de elaborare a planurilor forestiere și în alte decizii importante privind gestionarea pădurilor există o implicare semnificativă a publicului. Această participare include consultarea comunităților indigene, a grupurilor de interese, a industriei și a publicului larg.

5.    Certificare forestieră: Pentru a garanta o gestionare responsabilă a pădurilor, multe companii și proprietari de terenuri forestiere sunt certificați în conformitate cu standardele forestiere internaționale, cum ar fi cele ale Forest Stewardship Council (FSC) și Sustainable Forestry Initiative (SFI).

În general, sistemul managementului forestier canadian este considerat unul dintre cele mai avansate și mai bune din lume, fiind recunoscut pentru gestionarea durabilă și responsabilă a resurselor forestiere.

Cota de recoltă pentru exploatarea forestieră în Canada este stabilită de fiecare provincie în parte, deoarece controlul și gestionarea pădurilor este o responsabilitate provincială în conformitate cu Constituția canadiană. Fiecare provincie stabilește cota de recoltă în conformitate cu politicile și practicile lor de gestionare forestieră, în colaborare cu industria forestieră și cu consultarea comunităților locale care trăiesc în zona respectivă.

Procesul de stabilire a cotelor de recoltă pentru exploatarea forestieră în Canada implică o evaluare detaliată a stocurilor de lemn și a altor resurse forestiere, precum și a impactului activităților de exploatare asupra ecosistemului forestier. Se iau în considerare factori precum vârsta, ratele de creștere și mortalitate, diversitatea și sănătatea pădurilor, impactul asupra faunei sălbatice și habitatului, impactul asupra comunităților locale și primilor popoare, precum și cererea pentru produsele forestiere.

Pe baza acestor evaluări, fiecare provincie stabilește cotele de recoltă pentru fiecare zonă forestieră și pentru fiecare specie . Aceste cote de recoltă sunt actualizate periodic pentru a reflecta schimbările în starea pădurilor și pentru a se asigura că gestionarea este sustenabilă pe termen lung.

Este important de menționat că, în timp ce cotele de recoltă sunt stabilite pentru a asigura o gestionare durabilă a resurselor forestiere, ele pot fi afectate de factori externi, cum ar fi schimbările climatice sau evenimente extreme, cum ar fi incendiile forestiere sau infestarea cu dăunători. În astfel de situații, cotele de recoltă pot fi revizuite pentru a asigura că pădurile sunt protejate și gestionate în continuare în mod sustenabil.

Sectorul de exploatare forestieră din Canada este unul dintre cele mai importante din lume, această țară fiind considerată a fi una dintre cele mai bogate în resurse forestiere și a fost întotdeauna un lider în industria lemnului. Exploatarea forestieră generează venituri în valoare de miliarde de dolari și oferind locuri de muncă pentru sute de mii de oameni.

Așa cum spuneam, pădurile canadiene acoperă o suprafață de 347 de milioane de hectare. Aceste păduri sunt de o importanță crucială pentru economia țării, deoarece sunt utilizate pentru a produce cherestea, hârtie, produse din lemn, produse chimice și alte produse forestiere. În plus, pădurile canadiene joacă un rol important în protejarea biodiversității și în reglarea schimbărilor climatice.

Sectorul de exploatare forestieră din Canada este reglementat de guvernul federal și de guvernele provinciale.

Fiecare provincie are propriul său sistem de concesionare a terenurilor și de reglementare a exploatării forestiere. Guvernul federal are rolul de a reglementa comerțul cu produse forestiere și de a proteja pădurile din Canada prin intermediul Ministerului Pădurilor și a Programului de Protecție a Pădurilor.

Majoritatea exploatării forestiere din Canada este realizată de companii mari, precum West Fraser, Canfor și Resolute Forest Products. Aceste companii sunt responsabile pentru gestionarea terenurilor forestiere, tăierea arborilor, prelucrarea lemnului și comercializarea produselor forestiere. În plus, sectorul de exploatare forestieră din Canada este format dintr-un număr mare de companii mici și mijlocii, care sunt specializate în prelucrarea lemnului sau recoltarea de produse forestiere.

În concluzie, sectorul de exploatare forestieră din Canada este unul dintre cele mai importante din lume, generând venituri și locuri de muncă semnificative. În același timp, guvernul și companiile sunt implicate în gestionarea durabilă a pădurilor, pentru a proteja biodiversitatea și pentru a regla schimbările climatice.

Gasiti prezentarea integrala aici Biomass&Bioenergy presentation- Cristi Panaite -ForstPan

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi