Șeful de promoție de la Silvicultură Suceava s-a angajat: e șef formație exploatare la OS Dărăbani

0
1875

Poveste cu final fericit pentru Alexandru Zară, tânărul care a absolvit în acest an cu notă maximă Facultatea de Silvicultură din Suceava: el a fost declarat admis, astăzi, la concursul pentru postul de șef formație exploatare la Ocolul Silvic Dărăbani din județul Botoșani. Astfel, după ce a plecat de acasă pentru a studia la Suceava, acum se întoarce în comuna natală, Hudești. OS Dărăbani e la 15 kilometri de casa lui și e unul din cele șase ocoale din cadrul Direcției Silvice Botoșani.

Alexandru a susținut un concurs greu pentru a obține acest post. A avut examen scris, cu nu mai puțin de 30 de întrebări, dar și interviu. Miercuri el se va prezenta la ocol, unde va afla în detaliu ce conține fișa postului.

Ocolul Silvic Dărăbani are un depozit chiar lângă sediu și mai multe platforme primare. Directorul Direcției Silvice Botoșani, ing. Marius Havriș, a declarat pentru forestmania.ro că noul coleg inginer se va ocupa de activitatea de exploatare forestieră în regie proprie a ocolului. Alex va avea în „grijă” patru tractoare – din care trei active – și o remorcă. Dacă totul merge bine, OS Dărăbani va achiziționa în viitorul apropiat un tractor nou și o remorcă nouă. Acestea vor înlocui utilaje vechi, adică nu vor fi achiziționate pentru a crește capacitatea de exploatare.

Chiar și așa, Alexandru va avea destul de lucru. Se va ocupa de tot ce înseamnă parchete, APV-uri, indici de producție pe utilaj, instructaj de protecția muncii, deconturi, combustibil, pontaj, rapoarte… Cu toate acestea, el ne-a spus că abia așteaptă să „intre în pâine” și să aplice ce a învățat în facultate. După el, a îngriji pădurea e „cea mai nobilă meserie”. (Am mai scris despre Alexandru, AICI).

Din postura de șef formație exploatare, ing. Alexandru Zară va avea în echipă nu mai puțin de 11 oameni: trei tractoriști, șapte fasonatori mecanici și un muncitor necalificat. Trebuie spus că OS Dărăbani administrează 7.500 de hectare de fond forestier, exclusiv de câmpie. Cantitatea de masa lemnoasă exploatată anual aici este de aproximativ 10.000 de metri cubi din speciile plop, tei, frasin, stejar.

Mai amintim că Vasile-Alexandru Peter, șeful promoției 2022 de la Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov, s-a angajat luna trecută la Garda Forestieră Cluj.

Detalii, AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.