DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

16.1 C
București
18.2 C
Sibiu
16.4 C
Suceava
13 C
Covasna
14 C
Piatra Neamț
13 C
Braşov
13.5 C
Bistrița
13.8 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, mai 19, 2024

Viceprimarul din Miercurea Ciuc: „Mă întâlnesc mai des cu urși decât cu prietenii mei”

Recomandate

Autoritățile locale din județul Harghita sunt preocupate de numărul mare al urșilor din preajma orașului în contextul în care pe 18 mai are loc pelerinajul de Rusalii. Credincioși catolici din toată Europa vor veni la Șumuleu Ciuc și se vor ruga la statuia considerată făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Anul trecut aproximativ 300.000 de persoane au participat la pelerinaj.

În județul Harghita problema urșilor e la ordinea zilei, președintele Consiliului Județean făcând demersuri pentru limitarea lor inclusiv la Bruxelles. De altfel, în septembrie anul trecut un urs a fost împușcat după ce a intrat în curtea liceului Tehnologic ‘„Venczel Jozsef” din municipiul reședință de județ.

Mai în glumă, mai în serios, viceprimarul din Mirecurea Ciuc a spus că se întâlnește cu urși mai des decât cu prietenii lui.

„Nu e normal ca ursul să poată să umble în municipiul Miercurea Ciuc sau într-un oraş sau într-un sat şi tu ai la îndemână mai ales prima opţiune de alungare. Un urs care vine zilnic la tomberoanele de gunoi nu se va mai schimba. Ursul respectiv va veni în fiecare seară şi noi numai atunci putem interveni letal, dacă pot să zic aşa, când, Doamne fereşte, deja s-a întâmplat o nenorocire sau aproape că s-a întâmplat o nenorocire. După părerea mea, un animal sălbatic n-are ce căuta într-un oraş sau într-un sat. Imediat cum un animal sălbatic intră în incinta oraşului, ar trebui să avem la îndemână posibilitatea de a-l elimina. Fiindcă aceşti urşi, care sunt animale sălbatice şi vin la tomberoane, nu mai mănâncă din pădure. În fiecare seară o să vină şi o să revină. Şi în anul curent deja m-am întâlnit de mai multe ori cu urşii decât am avut ocazia să mă întâlnesc cu prietenii mei”, a spus Bors Bela, citat de Agerpres.

Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc Bors Bela a declarat presei că în cursul zilei de joi va avea loc o acţiune de alungare a urşilor din zona unde, în data de 18 mai, se va desfăşura marele pelerinaj de Rusaliile Catolice.

Datele furnizate de Biroul de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita arată că de la începutul anului la dispeceratul instituţiei au fost primite 89 de apeluri prin intermediul numărului de urgenţă 112 prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite din mai multe localităţii ale judeţului, în toate cazurile fiind trimise patrule de jandarmi la faţa locului.

„Avem mai mulţi urşi care umblă în preajma oraşului. (…) Aceşti urşi sunt în continuă monitorizare. (…) De vreo trei săptămâni, aproape zilnic, noaptea stăm la pândă, dacă pot să zic aşa, în caz că vine ursul să putem alunga sau să putem reloca. Până acum doar cu alungarea s-a reuşit, dat fiind faptul că şi legile pe care le avem în vigoare ne îngreunează foarte mult munca, pentru că prima opţiune este întotdeauna alungarea ursului. Şi acum chiar autorităţile, colegii de la jandarmerie, medicul veterinar, vânătorii, primarul sau viceprimarul, ne jucăm de a v-aţi ascunselea în fiecare seară în preajma oraşului, ceea ce după părerea mea nu e normal. Dar la momentul de faţă asta avem, asta putem face, vin sărbătorile de Rusalii şi în fiecare seară, de la ora nouă până noaptea, suntem în şaua Şumuleu şi joi dimineaţa sau joi seara o să organizăm şi o acţiune de alungare a urşilor din pădurea Şumuleu, ca să nu avem neplăceri în timpul sărbătorii”, a mai spus viceprimarul Bors Bela.

Jandarmii harghiteni au fost solicitaţi în ultima săptămână să intervină de 18 ori pentru alungarea unor urşi a căror prezenţă a fost semnalată în zona mai multor localităţi din judeţ.

Potrivit informaţiilor furnizate marţi de Biroul de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, în perioada 7-13 mai, la dispeceratul instituţiei au fost primite 18 apeluri, prin intermediul numărului de urgenţă 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în zona localităţilor Miercurea Ciuc, Dealu, Odorheiu Secuiesc, Lupeni, Cristuru Secuiesc, Topliţa, Liban şi Racu.

În urma celor 18 apeluri primit, patrulele de jandarmi au intervenit de cinci ori, în restul cazurilor animalele părăsind locurile pe care apelanţii le-au indicat.

Potrivit sursei citate, jandarmii au asigurat zona în cazul unui urs a cărui prezenţă s-a confirmat lângă localitatea Racu. Echipa de intervenţie constituită conform legii a decis împuşcarea animalului şi a acţionat pentru alungarea unor urşi care au fost observaţi în localităţile Liban, Lupeni şi Miercurea-Ciuc.

De altfel, la Miercurea-Ciuc se semnalează în mod frecvent prezenţa unor urşi în apropierea oraşului, care sunt monitorizaţi permanent şi alungaţi înspre zonele împădurite.

Sursa: Agerpres

Mai multe articole

2 COMENTARII

    • Nu. Pentru că e vorba de urși la modul general. Așa cum ar fi Mă întâlnesc cu pisici. Dacă punem articol hotărât, cum spuneti dvs, ar fi Mă întâlnesc mai des cu pisicile decât cu prietenii mei 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi