DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

11.4 C
București
8.1 C
Sibiu
7.5 C
Suceava
5.7 C
Covasna
8.5 C
Piatra Neamț
6.8 C
Braşov
6.3 C
Bistrița
7.3 C
Râmnicu Vâlcea
miercuri, octombrie 16, 2024

Albert Șerban, Alser Forest: „Sectorul forestier din România e rămas mult în urmă față de agricultură”

Recomandate

Forwarder-ul Komatsu a fost cel mai bine vândut utilaj al Alser Forest anul trecut, ne-a declarat managerul firmei, Albert Șerban. Ei comercializează utilaje produse în afara României și spun că dotarea cu echipamente noi este obligatorie pentru firmele românești care fac exploatare.

„Sectorul forestier din România a rămas foarte mult în urmă, față de agricultură. Vă aduceți aminte acele tractoare vechi cu care se ara prin anii 90? A venit John Deere și au dispărut vechiturile. De ce? Pentru că un tractoraș de-al nostru ara un hectar pe zi, iar cel nou 100. Agricultura a avansat, sectorul forestier încă nu”.

„Nu e vorba de cât costă, ci cât produce”

Albert Șerban spune că în business-ul lui nu se pune problema în bani, ci în metri cubi. „Nu discută nimeni de bani, de cât costă un utilaj, ci care e valoarea pe unitatea de producție. Aici nu e vorba dacă îți permiți sau nu ceva. Dacă utilajul cu care lucrezi acum scoate 500 de metri cubi de buștean pe lună, unul nou va scoate 3.000. Sigur că prețurile sunt diferite. Cel pe care îl ai costă 70.000 de euro, iar cel nou costă 300.000 de euro. Dar utilajul scump e de fapt mai ieftin când faci calculul pe metrul cub. Costul e mai mic. Îți iese o rată la bancă de 2 euro la metrul cub. În timp ce la cel vechi rata e de 3 de euro la metrul cub”, a explicat, pentru forestmania.ro, managerul Alser Forest.

Deocamdată mai sunt TAF-iști

Șerban spune că patronii firmelor de exploatare vor fi nevoiți să facă îmbunătățiri, odată ce vor rămâne fără mână de lucru. „Deocamdată mai sunt TAF-iști. Mai e și mentalitatea… e greu să ieși din zona de confort. Dar gândiți-vă că un forwarder face munca a 4 TAF-uri. Vei păstra un muncitor bun, restul se pensionează, pleacă din țară… Plus că mai e ceva: deja au crescut pretențiile angajaților. Salariile au crescut, nu mai vine nimeni din generația tânără să lucreze pe un utilaj care vara nu are aer condiționat și iarna căldură în cabină. Acum toată lumea vrea, pe perioada lucrului în parchet, să stea la pensiune sau la cazare în sat, nu în vagoane, câte 5 – 6, ca acum 100 de ani. Sunt alte vremuri. Iar sectorul trebuie să răspundă acestor vremuri. Și o va face, vrând-nevrând, sunt obligați”, explică Șerban.

„Nu inventăm roata”

În viziunea lui Albert Șerban, sectorul forestier din România va trece, în următorii ani, prin câteva transformări. „Nu inventăm noi roata, ca români. La noi va fi ca în Austria, ca în Germania. Firmele de exploatare vor fi firme de familie, cu cinci – șase angajați, tată, fiu, ginere etc. Va fi o ruptură între exploatare și debitare. Așa e și în afară, sunt firme de familie care fac exploatare. Ei vor avea de lucru de la regia Romsilva, care nu va face exploatare – nu are cu cine și cu ce și nicio regie similară din Europa nu face exploatare, ci doar administrare. Apoi, aceste firme vor vinde lemnul scos din pădure firmelor de prelucrare. Care la rândul lor vor investi în tehnologie și vor rămâne câteva mari, care vor deveni din ce în ce mai mari. Noi suntem cu 20 – 30 de ani în urma Germaniei și Austriei, ei au trecut prin asta și vom trece și noi”, mai punctează managerul.

Ce face cel mai bine vândut utilaj?

Forwarderul Komatsu e prezentat de cei de la Alser Forest ca soluția ideală pentru exploatare forestieră, dacă vrei sa treci la un alt nivel de productivitate și eficiență.

Opțiunea de clambunk pe forwarder îți dă flexibilitatea să poți duce lemnul mărunt suspendat, dar și să duci în catarg lemnul de lucru valoros, care trebuie sortat în rampă pentru a maximiza productivitatea.

„Forwarderul Komatsu 875 este ceea ce recomandăm pentru firmele care lucrează cu lemn de mari dimensiuni, în principal foioase.  Productivitatea acestui utilaj combi este între 120-150 m³/zi. Macaraua este puternică, ridicând ~ 4 tone la 3 m distanță.

Mecanizarea cu un astfel de utilaj, prezintă cea mai bună soluție pentru exploatarea forestieră corectă și eficientă!

Avantajele forwarderului:

1. Duce lemnul suspendat (lemnul vine mai curat)

2. Sarcina medie 20 m3/cursă

3. Stivuiește frumos buștenii în rampă

4. Se poate folosi la curățatul parchetului de crăci

5. Se poate folosi la încărcat de camioane tip șa

6. Creează condiții excelente de lucru pentru operator”.

30 de companii din România s-au dotat anul trecut cu un astfel de utliaj, ceea ce e semn bun pentru industrie.

Sprijin pentru sector

În urmă cu câteva zile, ministrul Agriculturii a discutat cu reprezentanții Romsilva și ASFOR despre finanțarea pentru păduri și sectorul forestier. Ministrul Adrian Chesnoiu a spus, după întâlnire, că „s-a discutat despre notificarea la Comisia Europeană a schemelor de ajutor de stat pentru împădurirea terenurilor agricole finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență și posibilitatea alocării de fonduri din Planul Național Strategic pentru achiziția de utilaje forestiere”.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi