DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

19.4 C
București
12.2 C
Sibiu
17.2 C
Suceava
11.4 C
Covasna
14.7 C
Piatra Neamț
12.5 C
Braşov
15.8 C
Bistrița
17 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, septembrie 23, 2023

ASFOR: Sectorul forestier are nevoie de o abordare integrată, nu „pe bucăți”

Recomandate

De astăzi intră în vigoare legea care reduce TVA de la 19% la 5% la comerțul cu trunchiuri de lemn, butuci, vreascuri, ramuri, etc., folosite pentru încălzire. Reducerea se aplică și pentru rumeguș, deșeuri și resturi de lemn aglomerate sub formă de pelete din lemn, brichete din lemn, dar și celor sub formă neaglomerată – rumeguș, deșeuri și resturi de lemn.

De această reducere beneficiază atât persoanele fizice, cât și cele juridice, inclusiv școlile, spitalele, unitățile de asistență socială sau dispensarele. Beneficiarii trebuie doar să pună la dispoziția furnizorilor declarații pe propria răspundere că lemnul sau produsele din lemn sunt destinate încălzirii.

Asociația Forestierilor din România – ASFOR salută măsura, dar consideră că arată lipsa unei abordări de ansamblu a sectorului.

Redăm comunicatul Asociației:

„Modificarea TVA era mai mult decât necesară în condițiile în care peste 3 milioane de gospodării din țară se încălzesc cu lemne de foc sau produse derivate din lemn. Era necesară și pentru echilibrarea comerțului cu aceste produse după reducerea TVA la 5% pentru lemnul de foc, aprobată la sfârșitul anului trecut.

Nu în ultimul rând, această măsură sprijină fiscalizarea reală a comerțului cu lemn și produse de lemn pentru încălzire, descurajând specula. Așa cum am mai spus, forestierii de bună credință au reclamat existența unor adevărate rețele de distribuție a lemnului de foc fără nicio formă fiscală.

Reducerea TVA este binevenită, dar arată lipsa unei abordări de ansamblu a sectorului forestier!

În repetate rânduri, ASFOR a subliniat necesitatea unei abordări complete și unitare a legiferării sectorului forestier și de prelucrare primară a lemnului. Această modificare legislativă, care reduce TVA la produsele din lemn folosite pentru încălzire, este rezultatul crizei economice și energetice în care trăim de câțiva ani.

Statul român nu și-a asumat o viziune și nu a dezvoltat o strategie de ansamblu care să definească liniile de dezvoltare a sectorului, mai ales în condițiile în care producem 3,5-4% din PIB, avem resursă din belșug și țările dezvoltate își sprijină tot mai mult economiile naționale pe lemn.

Statele dezvoltate susțin atât managementul durabil al pădurilor, cât și sectoarele economice în care cresc importanța și volumul lemnului folosit. Acestea investesc nu doar în sisteme de monitorizare, ci și în cercetare și producție. Am prezentat sute de exemple în acest sens: de la cartiere de case din lemn până la zgârie-norii și sălile polivalente construite din lemn, de la performanțele din industria celulozei până la bateriile auto din lemn, de la camioanele electrice pentru transportul buștenilor, până la finanțarea corectă a înzestrării sectorului cu utilaje și echipamente performante și prietenoase cu mediul, sau o banală lege care să permită evaluarea și recoltarea resturilor de exploatare din parchete, resturi de exploatare ce se estimează a fi de cca. 2-3 milioane mc/an. Exemplele sunt nesfârșite.

Prin documentul de viziune „România Verde în 10 pași”, ASFOR a propus o astfel de abordare integrată. Sectorul forestier românesc are capacitatea de a-și crește contribuția la dezvoltarea economiei naționale și are maturitatea necesară să participe la elaborarea unei viziuni integrate pentru tot ce înseamnă pădure și lemn, de la plantarea de puieți, până la valorificarea superioară a lemnului românesc”, se arată în comunicatul ASFOR, semnat de președintele Ciprian Dumitru Muscă.

Sursa: ASFOR

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi