European Timber Industries Confederation (ETIC) organizează la București, pe 22 iunie, prima sa Adunarea Generală în România. Evenimentul, organizat alături de Asociația Proprietarilor de Păduri din România, va avea loc la Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”.
Scopul ETIC va fi de a-i informa pe invitații din România despre proiectele confederației, precum și despre cele mai recente realizări, în contextul în care obiectivul său principal este de a oferi industriei europene a lemnului vizibilitatea și rolul pe care un astfel de sector crucial le merită.
Pe parcursul conferinței, la care vor participa autorități din România, dar și mulți invitați străini, se vor discuta teme precum obiectivele generale ale confederației și domeniile principale de acțiune – pădurile, biodiversitatea, comerțul și comunicarea.
Alegerea Bucureștiului pentru evenimentul ETIC nu este rezultatul unei selecții aleatorii, ci „consecința logică a importanței crescute a poziției României în sectorul european al lemnului. Planul ETIC este de a face din România centrul viitoarelor dezvoltări în zonele estice ale Europei”, anunță organizatorii.

Focus pe exporturi
După cum se arată pe site-ul Confederației, ETIC investește energie și resurse semnificative pentru a oferi membrilor săi servicii reale, începând cu înființarea unei Platforme de Certificare pentru produsele pe bază de lemn, cu scopul de a susține sustenabilitatea tuturor fazelor de procesare care transformă materia primă într-un produs finit.
O atenție deosebită este acordată exporturilor de lemn către țările extraeuropene, pentru a ține evidența fluxurilor de export, pentru a evalua în mod corespunzător impactul asupra industriei europene și pentru a reafirma principiul liberului schimb și al liberului acces pentru toți la resursă.
„Este un moment istoric pentru sectorul european al lemnului și sunt mândru că mă număr printre promotorii importanți și foarte hotărâți ai ETIC. Confederația noastră va fi aliatul loial al TUTUROR jucătorilor lanțului valoric al lemnului, din TOATE statele membre, care doresc să ni se alăture. ETIC va fi un organism incluziv și cu adevărat democratic, care își propune să ofere un nou impuls relațiilor dintre sector și autoritățile UE. Prin atitudinea sa proactivă, ETIC va aduce o gură de aer proaspăt sectorului. Și călătoria sa tocmai a început!”, anunța Vítor Manuel Poças, președintele ETIC.
ETIC a fost înființată la Bruxelles în mai 2021.
Înființarea Confederației a rezultat din dorința mai multor jucători din industria europeană a prelucrării lemnului. Aceștia considerau necesară crearea unei structuri capabile să interacționeze cu instituțiile europene pe probleme-cheie, legate atât de disponibilitatea materiei prime, cât și de fazele de prelucrare a acesteia, cu o abordare echilibrată, ținând cont de toate pozițiile, din toate teritoriile europene și în urma unei dezbateri interne anterioare, cu adevărat democratice.

Conexiune cu autoritățile europene
Din România, Asociația Proprietarilor de Păduri este pentru moment singurul membru al ETIC.
La solicitarea forestmania.ro, președintele Asociației, Mihai Florin Ionescu, a explicat mai detaliat despre ce e vorba când vorbim despre noua confederație.
„Industria lemnului începe în păduri și se termină cu produse care sunt din ce în ce mai încorporate în viața noastră, cu rezultate remarcabile în ceea ce privește bunăstarea, siguranța, securitatea și răspunsul concret la schimbările climatice.
Prin urmare, ignorarea importanței tuturor vocilor unui sector industrial atât de crucial sau reducerea la câteva subsectoare doar a prerogativei de a reprezenta agregatul general, ar fi fost o greșeală.
Conform celor de mai sus, ETIC își propune să construiască o conexiune solidă cu autoritățile europene și cu multiplele părți interesate pentru a prezenta și susține preocupările și pozițiile membrilor săi în domeniile-cheie, de la aprovizionarea cu materii prime și sustenabilitate până la comerț și economia circulară.
ETIC a fost creată pentru a reprezenta și apăra, pe plan intern și extern, interesele Industriei Europene a Lemnului – în toate etapele și subsectoarele sale de prelucrare. ETIC are misiunea de a acționa ca un interlocutor apropiat și dinamic al instituțiilor europene, mai ales într-un moment în care, ca niciodată până acum, sectorul lemnului merită să fie ascultat și considerat ca un partener-cheie în transformarea continuă a economiei europene.
Prin urmare, ETIC este răspunsul prompt la solicitarea urgentă a mai multor actori din industria lemnului european dispuși să aibă o interfață autoritară și credibilă cu autoritățile europene pentru a-și exprima preocupările în domeniul dezvoltării economice și sociale durabile”.

Vizită în pădure
Revenind la evenimentul de la București, programul acestuia cuprinde o scurtă dezbatere privind sectorul forestier din Europa, o prezentare a organizației ETIC, a misiunii acesteia, precum și a membrilor, iar la final Adunarea Generală a ETIC.
Invitații vor vizita și o proprietate forestieră și un agent economic din România, din zona Făgăraș – Brașov.
Printre participanți vor fi reprezentanți ai Ministerului mediului – (secretar de stat), reprezentant ASAS, ambasadori (Belgia, Franța, Italia, Portugalia), organizatii din sectorul forestier, Asociația Producătorilor de mobilă, proprietari de păduri membri APPR, presă, alte organizații din țările învecinate.
Sursa: ETIC