DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

7.5 C
București
2.4 C
Sibiu
8.3 C
Suceava
3.7 C
Covasna
3.5 C
Piatra Neamț
1.8 C
Braşov
4.3 C
Bistrița
5.6 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, martie 22, 2025

Instruire pe tema dăunătorilor biologici, la OSR Zetea. Mai sunt 2 zile pentru înscrieri

Recomandate

Pe 16 și 17 mai are loc la Odorheiu Secuiesc, în județul Harghita, o sesiune de instruire în protecția pădurilor, organizată de Ocolul Silvic privat Zetea. Evenimentul cuprinde o zi de instruire teoretică și o zi de teren. Tema aleasă de cei de la Zetea sunt dăunătorii biologici ai pădurilor, cauzele apariției și înmulțirii acestora, precum și ce tehnici se pot folosi pentru a proteja fondul forestier, cu focus pe rășinoase și păduri de stejar.

La sesiunea de instruire vor avea o prezentare comună doi profesori de la facultățile de silvicultură din Brașov și Suceava, adică șef lucr. dr. ing. Gabriela Aurora Isaia (Facultatea de Silvicultură și exploatări forestiere, Universitatea Transilvania din Brașov) și conf. dr. ing. Mihai Leonard Duduman (Facultatea de Silvicultură, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava). Cei doi vor deschide sesiunea de instruire cu lucrarea „Actualizarea tehnicilor de monitorizare și control pentru principalii dăunători ai rășinoaselor”.

Profesorul Duduman a făcut o prezentare pe această temă și la Ziua Forestierului ASFOR, la Poiana Stampei, cu aplicație în ariile protejate.

„De această dată vorbim despre păduri gestionate, deci zone în care se poate interveni. Pădurarii trebuie să urmărească pădurea așa cum o fac zi de zi și să raporteze dacă au arbori atacați sau doborâți de vânt. Ipidele se instalează atunci când avem secetă sau doborâtură de vânt, pentru că fără apă sau când cantitatea de arbori doborâți este mare, pădurea nu îi poate învinge, nu poate lupta cu ei. Și atunci se recoltează și se folosesc în industrie. România a avut zone cu doborâturi masive și am avut noroc cu o industrie de prelucrare a lemnului puternică, pentru că a absorbit acea masă lemnoasă și a făcut din ea produse.

Astfel de evenimente sunt necesare, deocamdată nu putem spune că există un pericol pentru pădurile României, dar mai bine previi”, a explicat pentru forestmania.ro profesorul Duduman.

La rândul său, șeful de ocol de la Zetea, ing. András Róbert, spune că „primul pas e să recunoști că ai o problemă, apoi cauți soluții. Deocamdată nu avem invazie de dăunători biologici, dar vom avea, dacă nu luăm măsuri la timp. Sunt câteva zone unde sunt atacuri și nu trebuie să privim acest lucru ca pe o problemă minoră, doar ca să nu muncim să o combatem. Noi trebuie să fim apți să putem identifica rapid o situație de atac asupra pădurii.

Sesiunea de instruire pe care o organizăm este zonală. Am considerat că trebuie început de undeva. Și probabil și alți colegi din alte zone ale țării vor organiza, la rândul lor, astfel de acțiuni”, a explicat András pentru forestmania.ro.

Cei care sunt interesați să participe la instructaj trebuie să se înregistreze în prealabil pe adresa de email: osrzetea@gmail.com al Ocolului Silvic de Regim Zetea, persoana de contact dna. Pál Lenke tel. 0731. 345. 038. Termenul limită este 11 mai 2023, ora 12.00.

Taxa de participare este de 350 lei/persoană și conține costurile cu organizarea respectiv masa asigurată în timpul zilei.

Pentru ziua de teren cu instrucții practice transportul se face cu mașinile proprii.

Programul complet îl găsiți AICI.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi