DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

29.4 C
București
21.3 C
Sibiu
24.6 C
Suceava
18.1 C
Covasna
19.1 C
Piatra Neamț
21.8 C
Braşov
21.3 C
Bistrița
18.4 C
Râmnicu Vâlcea
joi, septembrie 21, 2023

Kádár Rezső, Pro Wood: „Fiecare luptă pentru el, în loc să luptăm împreună pentru industria lemnului”

Recomandate

Clusterul Pro Wood din Sfântu Gheorghe, Covasna, se poate lăuda cu o mulțmime de proiecte ce aduc bani, cunoștințe și inovație firmelor din sectorul de prelucrare a lemnului, membre în cluster. Managerul Pro Wood, Kádár Rezső, el însuși „lemnar”, ne-a acordat un interviu în care am abordat mai multe teme de interes.

Forestmania: Sunteți în faza de implementare cu proiectul BioWoodNet. Sunt 60 de utilaje care ajung la fabricile de prelucrare a lemnului. Am văzut deja că o parte s-au dus la Ocolul Silvic privat Zetea.

Kádár Rezső: Da, nu numai la Zetea. În cadrul proiectului sunt șapte firme care beneficiază de utilaje, mai sunt Casarbor, Spiral, Kafor… Sunt deja aproape 20 și ceva de utilaje achiziționate în cadrul proietului.

Forestmania: Ce utilaje sunt? De exemplu la Casarbor ce au luat?

Kádár Rezső: La Casarbor au luat o mașină de găurit multiplă, un stivuitor electric multifuncțional, o presă de rame, o linie de eliminat defecte, deci investiții destul de mari. Aceste utilaje sunt în funcțiune, pot să producă cu ele.

Forestmania: La Zetea și-au instalat o pepinieră…
Kádár Rezső: Da, cu sistem automatizat de irigare. Deci o linie completă, plus utilaje care ajută la manipulare, un excavator cu accesorii pentru plantare. Plus… tot așa niște utilaje specifice lor. Și două sere, dacă știu bine, cu o linie completă pentru producerea de puieți de rășinoase. Deci asta a scurtat perioada de producere a puieților cu aproape jumătate din timpul normal.

Forestmania: E fain aici că e o colaborare mai extinsă în sector, în sensul că Alser Forest a livrat utilajele.
Kádár Rezső: Alser Forest e furnizorul acestei linii. Trebuie să menționăm că aceste achiziții s-au făcut prin sistemul SICAP, deci ne impune proiectul ca la valori mari să achiziționăm prin SICAP. Sunt și alte firme de renume care activează ca furnizori pentru industria lemnului. Eu zic că s-au ales niște furnizori serioși, serele funcționează. Am înteles că au început să planteze puieți, deci…

Ce vreau însă să mai spun e că pe lângă achiziția de utilaje, facem și alte lucruri în cadrul proiectului. De exemplu, cursuri de pregătire de care au nevoie firmele din cluster. Am organizat un curs de design pentru membri și am fost implicați în Săptămâna de design de la Sfântu Gheorghe. Cursul a avut scopul de a crea o legătură între design și industrie, cu focus pe produse competitive.

Tot în cadrul proiectului avem un studiu de piață. Noi creăm prin acest proiect un produs: căsuța de tip glamping, din lemn. În acest moment există, dar de tip cort, nu pe structură de lemn. Și studiul va face o evaluare a pieței, va analiza șansele de a pătrunde pe piață cu un astfel de produs. Va fi o oglindă, vom vedea ce așteptări sunt și ne vom orienta în funcție de acestea. Am contractat și activități de inovare, în care vom face workshop-uri cu firmele din cluster să vedem exact capacitatea de inovare a acestora. Unii sunt interesați, alții nu. Noi aici, suntem mai tradiționaliști, mai conservatori… Și nu în ultimul rând, vom participa și noi, cei din management, la un curs de cluster management, pentru că nu doar firmele trebuie să învețe,  ci și noi. O formare continuă prin care ne dezvoltăm și putem face mai mult pentru membrii noștri.

Forestmania: Spuneați la un moment dat că mergeți și la târguri în afară.
Kádár Rezső: Da, una dintre activitățile proiectului reprezintă o activitate de internaționalizare a firmelor membre. Avem ca indicator 11 târguri în acest an, 8 deja le-am bifat. Sunt unele chiar interesante, avem partcipări la Dubai, la Milano, la Istanbul sau New York.
Forestmania: Aș vrea să ne spuneți despre târgul de la Dubai. Ce ați văzut?
Kádár Rezső: La Dubai a fost o firmă membră din cadrul clusterului. E un târg pentru piața asiatică de produse de lux. Colegul nostru a fost cu paturi. În general, au fost expozanți cu mobilă și accesorii pentru casă, dar de lux. Pentru că asta reprezintă Dubaiul, o piață de lux. Pe de altă parte, la New York am văzut o piață foarte interesantă, dar în care este foarte greu de pătruns. Trebuie să cunoști regulile. Și la Dubai trebuie să cunoști regulile, și în Italia. Trebuie să te interesezi, ca să știi cum să pătrunzi pe piața respectivă. Sunt niște cerințe legale, niște cerințe nescrise, care trebuie respectate. Dar din ce vedem noi, la nivel global, activitățile de marketing gen târguri s-au redus. Nu mai sunt de avengură. Târgurile regionale au pierdut foarte mult. Activitatea de marketing s-a mutat în mediul online. Târgurile încă sunt organizate pentru că e important, totuși, să vezi produsul.

Forestmania: Cum vedeți pe termen mediu și lung produsele din lemn masiv?

Kádár Rezső: Luna trecută am avut aici în Sfântul Gheorghe Săptămâna de design. Și am avut o discuție – designeri, studenți și noi, care reprezentăm industria lemnului. La un moment dat am zis așa, mai pesimist, că industria lemnului a luat-o spre groapă. Că o să dispară peste câțiva ani, mai ales partea asta de lemn masiv. Răspunsul designerilor a fost că nu mai e cerere și că ei vor să combine diferite materiale – lemn și metal, de exemplu – pentru a crea produse inovative. Pentru că pur și simplu piața se schimbă, cerințele se schimbă. Trebuie să ne adaptăm. Plus… resursa. Se tot discută, se pune presiune. Dar lumea nu întelege că  lemnul este o resursă regenerabilă. Orice altă materie primă contribuie la creșterea de CO2. Trebuie să fie foarte clar explicat că arborii tineri elimină mai mult oxigen decât cei de 70 – 100 ani. E demonstrat științific. Noi trebuie să ne gândim la pădure ca la o grădină de zarzavaturi. Crește zarzavatul, l-am cules, anul viitor punem iarăși semințe, apoi iară îl culegem. Așa trebuie să ne gândim și la pădure.

Forestmania: Revenind la târguri. Ele sunt o ocazie de a se întâlni jucătorii din industrie, de a discuta între ei…

Kádár Rezső: Da, există o nevoie din partea companiilor de vizite punctuale. Cum am fost și noi la New York. Nu numai pentru târg am fost. Am vizitat târgul, dar am avut întâlniri și cu specialiști din America care se ocupă de import de mobilă din Europa, de vânzarea de mobilă, am vorbit cu en gros-iști, cu furnizori de mobilă pe piața locală. Deci nu e simplu să intri pe piața din America. Dacă vrei să duci brandul tău, e mult mai greu. Dar… se poate. Numai că trebuie să mergem împreună, că separat nu merită să mergi pe piața americană.

Forestmania: Ați spun „împreună”. Cum se colaborează în sector? La urma urmei, pare greu să fii prieten cu… concurentul.

Kádár Rezső: Păi dacă vrei să vinzi în afară trebuie să fii prieten cu concurența. Pentru că nu suntem firme așa mari ca să putem să acoperim o nevoie mare. De pildă, când am ajuns acasă am așteptat un email de la un tip din Miami cu care am discutat acolo, în New York, care se ocupă de amenajare de hoteluri. Când am văzut comanda – mobilier pentru un întreg hotel – am spus din start că nu putem să facem față la asta, pentru că suntem firme mici, volumul e mare. Fără colaboare nu merge. Plus că e vorba și de colaborare financiară, care implică costuri – să produci și apoi să livrezi.  Piața americană plătește numai când livrezi, deci nu e simplu.

Forestmania: Revenind la colaborare, cum colaborați cu ASFOR? Sigur că ei sunt pe exploatare și prelucrare primară, dar, practic, fără ei n-am avea nici mobilă de lux și nici de alt fel, pentru că nu am avea lemn…
Kádár Rezső: Noi suntem adepții organizării unui lanț valoric în industria lemnului. Noi asta am făcut în cadrul clusterului, dar la nivel regional. Asta trebuie să facem și la nivel național. ASFOR poate să fie un pilon și chiar unul foarte important, pentru că e cea mai mare organizație de acest tip în România. Dacă împreună punem bazele unui lanț valorific funcțional, atunci și industria lemnului poate să beneficieze de aceste colaborări. În acest lanț valoric trebuie acoperită toată gama – de la exploatare, până la biomasă. Deci tot ce ține de pădure trebuie inclus în acest lanț valoric, fiecare cu partea lui pe care e bun, e specialist, e profesionist, dar acesta e un obiectiv: să organizăm un lanț valoric pe plan național. Noi asta ne dorim de ani de zile. Din păcate, nu s-a reușit până acum, să colaborăm așa, mai intens. Sunt câteva organizații în România care sunt listate pe plan național în industria lemnului. Acum nu mai există o colaborare reală între ele. Fiecare luptă pentru partea lui, în loc să luptăm pentru industria lemnului împreună.

Forestmania: Mai povestiți-ne din călătoriile dvs. Ce ați mai văzut interesant?

Kádár Rezső: Noi suntem incluși în proiecte europene și unul dintre obiective este să te duci să vizitezi, să explorezi, să vii acasă, să povestești, să mai iei o firmă cu tine care să vadă. Cumva să deschizi un pic ochii firmelor ca să vadă că se poate și altfel. Există exemple concrete care chiar au fost folositoare. Un caz foarte interesant și cred că nu e ceva nou pe plan global, dar pentru noi e doar un vis, a fost un composesorat din sudul Cehiei. Compososerat de 100 de persoane, au păduri private, s-au adunat și au făcut împreună acest composesorat.

Până acum nu e nimic nou. 80% din lemnul lor e folosit în fabrică, restul merge la persoane private, ca lemn de foc. Deci ei și-au înființat o fabrică unde produc MDF și pal. Nu au o materie primă de calitate superioară, deci nu e pentru cherestea, dar se poate folosi foarte bine pentru MDF și pentru pal. Au lemn subțire, pin și alte foioase, plop, mesteacăn. Și din acest lemn, scos din pădurile lor, produc MDF și pal melaminat în fabrica lor. Mai mult: proprietarii pădurii, deci membrii composesoratului, lucrează în fabrică. Sunt totodată și proprietarii fabricii. Deci ei scot din materia primă profit de 3 ori, ca și composesorat, ca angajați la fabrică, și ca dividende, că sunt patroni.

Și-au creat o piață, lucrează foarte mult pentru colaboratorii Ikea. Deci cei care fac mobilă pentru Ikea cumpără de la ei. Pentru că ei livrează această materie primă chiar găurită. Prelucrează materia într-o fază foarte finită. Au o linie completă.

Forestmania: Cum vedeți dvs de aici de la cluster, piața lemnului?

Kádár Rezső: Eu zic că industria lemnului e într-o fază de transformare. Noi trebuie să înțelegem că nu mai e cerință pentru produsele pe care le-am produs până acum. De pildă, e o categorie de lux care întotdeauna o să existe, o să fie cerință, cum e mobila de lux din Italia. Bine și piața respectivă s-a restrâns, dar întotdeauna o să existe cerințe. Ca pentru Ferrari. Pentru că e o piață exclusivistă. Noi reprezentăm o piață sub acest nivel. Calitate bună, dar sub nivelul de lux. Categoria mijlocie, clasa medie, este cumpărătorul nostru. Care acum are probleme financiare. Deci clar, toată lumea, nu numai din Europa, are probleme financiare în ziua de azi. Dacă clientul nostru ar fi categoria de jos, ar fi prăpăd. Deci noroc că încă clientul nostru e în categoria mijlocie. Chit că are probleme financiare, dar se mai cumpără. Dar s-au restrâns costurile pentru mobilă că au apărut alte costuri pentru persoanale fizice. Costuri care sunt mult mai importante .

Forestmania: Daca mi-ați fi consultant, ce m-ați sfătui să fac ca să vând?
Kádár Rezső: În primul rând, produse noi, exclusive. Produsele proprii și personalizate pe client sau brand propriu. Deci neapărat brand propriu cu produs propriu, cu design propriu de calitate și găsit client specific pentru nișă. Nu mai funcționează cu volume mari, pentru că e concurența mare. China, India, Pakistan cu care nu mai poți să concurezi, chit că faci mobilă de calitate. Și încă ceva important: colaborarea, chiar și cu concurentul. Bine, la noi nu e simplu pentru că venim din comunism și nu prea înțelegem importanța colaborării. Dar e foarte importantă colaborarea.

Forestmania: Ce urmează pentru Pro Wood? Aveți proiecte pe termen mediu-lung?
Kádár Rezső: Am stabilit niște obiective ale clusterului, cum ar fi întărirea colaborării, internaționalizarea membrilor, proiecte interne, internaționale. Noi lucrăm constant la aceste proiecte, depunem proiecte. Nu e o informație secretă, managementul clusterului traiește din proiecte. Avem un rol destul de consistent în organizarea proiectelor respective. Așteptăm și anul acesta rezultate bune.

Mai multe articole

1 COMENTARIU

  1. Iata un proiect de succes care, in final, are ca finalitate bunastarea si prosperitatea oamenilor din regiune! Faptul ca Kadar Rezso si Pro Wood s-au angajat in industria lemnului e un exemplu de urmat pentru ceilalti si de a investi in acest cluster. Felicitari pentru clusterul Pro Wood si pentru toata lumea implicata in acest proiect mare si tot succes in continuare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi