DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

20 C
București
16.2 C
Sibiu
17.8 C
Suceava
11.4 C
Covasna
13.6 C
Piatra Neamț
12.4 C
Braşov
14.1 C
Bistrița
14.5 C
Râmnicu Vâlcea
marți, septembrie 17, 2024

Produsele pădurii și beneficiile lor: Păducelul, „planta inimii”

Recomandate

Pădurile României sunt bogate în plante medicinale și arbori ale căror frunze sau fructe ne ajută să ne menținem sănătoși. Dintotdeauna, românii au folosit „ierburile de leac” culese din păduri, acestea devenind în cele din urmă o adevărată industrie.

Prezentăm, în acest serial, arbori sau câteva dintre plantele din flora spontană a României și beneficiile pe care le aduc sănătății noastre.

În acest episod vom vorbi despre păducel. Articolul este realizat cu sprijinul doamnei dr. ing. Oana Gheorghiu, de la Direcția Silvică Neamț, coordonator al Pepinierei de la Gârcina.

Pe versanții însoriți

Păducelul (Crataegus monogyna), este un arbust ce poate atinge până la 8 metri înălțime, fiind o specie foarte comună care apare în pădurile de stejar, gorun, fag, până la 1200 de metri altitudine, pe versanții însoriți. Deseori îl întâlnim în asociații alături de Porumbar (prunus spinosae – Crataegetum) sau ca tufe izolate.

În subarboretul pădurilor, frunzișul păducelului contribuie prin descompunere la formarea humusului, iar la adăpostul tufărișului se poate instala semințișul speciilor valoroase.

Împodobit cu spini lungi până la un centimetru pe lujerii de doi ani, are frunze simple alterne, de obicei rombic – ovate, flori albe, actinomorfe, hermaphrodite, grupate în corimbe erecte.

Fructele – întrebuințări multiple

Fructul este o poamă roșie, globuloasă cu receptaculul făinos-cărnos. Înflorește în lunile mai-iunie, iar fructele devin mature în lunile septembrie-octombrie.

Fructele se recoltează toamna, sunt comestibile, pot fi folosite la gemuri și marmelade, și, după cum afirmă specialiștii, se poate obține prin măcinare și o făină de panificație. Sâmburii prăjiți sunt utilizați în unele țări ca surogat de cafea.

În scop profilactic, de la păducel se folosesc florile, frunzele și fructele. Păducelul este bogat în compuși benefici pentru sănătate, în  special pentru inimă: flavonidele protejează împotriva deteriorării vaselor de sânge și  îmbunătățesc circulația sanguină. Datorita proprietatilor sale cardio-protectoare, paducelul a fost denumit in mod popular „planta inimii”.

Fructele de păducel au fost folosite timp de secole ca remediu natural pentru o mulțime de afecțiuni ale inimii, cum ar fi angina pectorală, hipertensiunea arterială, ateroscleroza și aritmiile cardiace. Ba, mai mult, în Evul Mediu, oamenii foloseau păducelul pentru a trata hidropizia, o afecțiune cunoscută în prezent drept insuficiență cardiacă congestivă.

Dar de ce sunt fructele de păducel atat de benefice? Potrivit naturalis.ro, în primul rând datorită conținutului important de flavonoide. Flavonoidele sunt antioxidanți puternici care scad eficient inflamația și stimulează imunitatea. O dietă bogată în alimente, băuturi și ierburi cu conținut mare de flavonoide se pare că ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și neurodegenerative.

Iată ce putem face din păducel:

Ceai de păducel

Ceaiul se prepară dintr-o lingură de flori și frunze de păducel uscate pusă în 300 ml de apă și se lasă la infuzat pentru 15 minute. Se strecoară, se adaugă o lingură de zeamă de lămâie și se lasă să se răcească, după care poate fi consumat întreaga zi.

Sirop de păducel

Într-un recipient din sticlă se pun alternativ câte un strat de fructe proaspete de păducel tocate mărunt, un strat de miere și se continuă până se umple sticla, iar ultimul strat este de miere. Sticla se închide ermetic și se lasă deoparte pentru 30 – 70 de zile. După această perioadă se filtrează conținutul, se înlătură sâmburii, iar siropul obținut se pune în sticle închise la culoare.

Tinctură de păducel

Într-o sticlă sau borcan se pun flori ori fructe de păducel, peste se adaugă alcool de 70 de grade cât să acopere fructele, se acoperă totul și se lasă la macerat pentru trei săptămâni. Se filtrează totul și se mută în sticle mici, care se închid ermetic și se depozitează într-un loc răcoros și întunecat.

Am mai scris despre brad, tei și sunătoare.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi