Fundația „Montana Shalom”, înființată pe lângă compania de prelucrare a lemnului Silvania International din Lunca Ilvei, Bistrița, a sărit în ajutorul refugiaților din Ucraina. Câteva zeci de mame și copii din zona Cernăuți sunt acum găzduiți într-una dintre clădirile fundației, urmând să mai ajungă și alții. Copiii beneficiază nu doar de cazare, ci și de educație: profesorul Leonida Pop de la Asociația „Vasile Voiculescu” le predă folosind metoda Waldorf și petrece câteva ore pe zi cu copiii.
Micuții vor începe și cursuri online cu profesorii lor din Ucraina, în prima parte a zilei, iar după-amiaza Leonida Pop completează programa cu alte activități, stând câteva ore cu ei. Trebuie spus că Leonid Pop a mai adus în zonă, în urmă cu cinci ani, câteva familii de refugiați din Ucraina, din zona Lugansk.
„Nu știm cât vor sta aici. În curând milioane de ucraineni vor spune acest lucru, că nu știu… Cei de aici au găsit o ușă deschisă și niște creștini vrednici care se străduiesc să le facă viața plăcută. Vom hotărî cum continuă școala cu copiii, pentru că este un argument pentru părinți să continue să stea aici… Școala Waldorf are o metodă prin care copii de vârste diferite învață în același timp și învață mai repede. Cei de la fundație sunt dispuși să îi țină până la adânci bătrânețe! Ceea ce este esențial și le oferim noi, prin această metodă, este căldura sufletească, pentru că de asta au ei nevoie. Eu am o colaborare de peste 30 de ani cu Emil Iugan, fondatorul companiei Silvania, pe proiecte umanitare școlare, cu accent pe metoda Waldorf. Cu acești micuți din Ucraina facem o serie de activități, inclusiv modelaj, pictură, matematică sau germană. Vom merge și în drumeții cu ei, dar și în gospodării, să vadă animale, să vadă cum se trăiește aici, să aibă contact cu realitatea locului”, a explicat profesorul Pop pentru forestmania.ro.
În comuna Șanț, acolo unde este sediul fundației și sunt cazate mămicile ucrainene și copiii lor, există și biserici, atât ortodoxe, cât și ale cultului penticostal, iar refugiații se duc să se roage. Fundația „Montana Shalom” le asigură toate condițiile și funcționează ca un han: grupuri de refugiați vin aici să se liniștească, să își recapete echilibrul astfel încât să poată lua o decizie despre ce vor face mai departe. „Ei pot decide să plece în alte țări, pot decide să rămână aici chiar și pe termen lung. Aici își pot găsi de lucru, copiii pot face școală, dacă vor să stea. Ceea ce fundația le oferă este un han de poposire, să spunem așa, un loc în care să se simtă în siguranță. Au absolut toate condițiile, de la căldură, mese, inclusiv posibilitatea de a face sport”, au declarat pentru forestmania.ro cei de la fundație.
„Suntem tare mulțumiți de cum ne-au primit, nu ne-am așteptat. Avem toate cele, copiii sunt prea tare mulțumiți, cel mic a zis că la vară mai merge acasă!”, a declarat una dintre mame celor de la Sângeorz Tv. „Suntem uimiți de cum ne-au primit frații din România, ne simțim ca acasă. E cald, avem ce mânca, avem unde dormi. Așteptăm să se termine acest război, care a făcut numai distrugeri, au rămas copii orfani, soții fără soți… Ne rugăm ca bunul Dumnezeu să se îndure de Ucraina și de toate țările din jur!”, a mai spus una dintre refugiate, mamă a unui copil mic.
Compania Silvania International este deținută de familia lui Emil Iugan. Ei au achiziționat, în 1998, fosta fabrică de cherestea din Lunca Ilvei și au modernizat-o neîncetat, lemnul prelucrat aici devenind apreciat în multe țări.
Organizarea producției constă în depozite de sortare bușteni, hale de debitare, linie de sortare și împachetare cherestea, secție de stratificare, linii de producție lambriu etc. Contactat de forestmania.ro pentru o scurtă declarație referitoare la situația refugiaților, Emil Iugan a refuzat, precizând că nu își face publicitate cu acest subiect.