Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, azi, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, a informat Administraţia Prezidenţială.
Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat, pe 25 mai, proiectul de modificare a legii vânătorii, care prevede că numărul maxim de exemplare de păsări care pot fi vânate într-o zi de către un vânător, din speciile admise, va fi stabilit prin lege, fără alte avize, acorduri sau autorizări suplimentare şi nu de către administratorul faunei cinegetice, cum este în prezent.
Deputaţii au respins, astfel, cu 166 de voturi ‘pentru’, 59 ‘împotrivă’ şi 26 de abţineri, cererea de reexaminare a legii pe care o formulase şeful statului.
Proiectul a fost adoptat, iniţial, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, pe 28 iunie 2021. Actul normativ instituie noi reguli privind vânarea păsărilor migratoare, fiind înlocuită stabilirea cotei de recoltă de către administrator şi aprobată, ulterior, de gestionarul fondului de vânătoare, cu o cotă de recoltă stabilită prin lege şi care reprezintă numărul maxim de exemplare de păsări care pot de vânate într-o zi de către vânător.
În 3 martie 2022, preşedintele Iohannis a formulat o cerere de reexaminare prin care a apreciat că ‘soluţia legislativă trebuie raportată şi la dimensiunea de ocrotire a faunei a activităţii de vânătoare, în sensul asigurării, pe termen lung, a echilibrului între specii şi conservarea biodiversităţii, care permit menţinerea populaţiilor speciilor la un nivel satisfăcător de conservare’.
Deputaţii au respins cererea de reexaminare, adoptând legea în forma iniţială.
Potrivit prevederilor adoptate, ‘speciile cinegetice se vânează în numărul, în locurile, prin metodele, în perioadele şi cu mijloacele admise de lege, cu respectarea reglementărilor subsidiare privind autorizarea, organizarea şi practicarea vânătorii’. Vechiul text stipula că speciile sunt vânate potrivit aprobării date de administrator.
‘Numărul maxim de exemplare de păsări care pot fi vânate într-o zi de către un vânător, din speciile de păsări admise la vânătoare, se face în limitele prevăzute la lit. B din anexa nr. 1, fără alte avize, acorduri sau autorizări suplimentare’, au decis deputaţii, introducând un nou text.
Conform prevederilor adoptate, cota de recoltă reprezintă ‘numărul de exemplare din fauna de interes cinegetic aprobat anual de către administrator pe specii şi gestionar până la data de 15 aprilie pentru specia căprior şi până la 15 mai pentru celelalte specii sedentare admise la vânătoare, care se pot vâna în cadrul unui fond cinegetic’.
Proiectul mai modifică prevederile actuale ale articolul 6 în cazul atribuţiilor administratorului faunei cinegetice în sensul că acesta ‘stabileşte şi aprobă anual, până la data de 15 aprilie, pentru specia căprior şi până la 15 mai pentru celelalte specii sedentare admise la vânătoare, cu avizul autorităţii publice centrale care răspunde de protecţia mediului, cotele de recoltă pentru speciile din anexa nr. 1, care devin obligatoriu de realizat, fără alte avize, acorduri sau autorizări suplimentare’.
Proiectul mai stabileşte şi noi reguli pentru dobândirea permisului de vânătoare permanent. În acest sens, între condiţiile pe care un solicitant trebuie să le îndeplinească, cumulativ, la data susţinerii examenului, se numără şi efectuarea a şase luni de stagiatură sub îndrumarea unei organizaţii vânătoreşti care gestionează cel puţin un fond cinegetic, la care solicită să fie înscris, cu excepţia absolvenţilor de învăţământ superior cu profil cinegetic.
Sursa: Agerpres, pressonline.ro