DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

35 C
București
33.1 C
Sibiu
33.4 C
Suceava
33.6 C
Covasna
34.3 C
Piatra Neamț
31.9 C
Braşov
31.1 C
Bistrița
35.9 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iulie 13, 2024

Vișeu de Sus, „nordul sălbatic”: un pădurar și fiii săi, reținuți pentru incendiere, sechestrare și distrugere

Recomandate

Pe 1 iunie 2022, tânărul maramureșan Florin Vepreciuc era proaspăt absolvent al Facultății de Silvicultură și Cadastru Cluj. „Am reușit, sunt inginer silvic!”, scria el pe Facebook, fericit și înconjurat de familie și prieteni, cu toții mândri de el. O imagine ce părea foarte  faină, un tânăr gata să pună umărul la ceea ce ne dorim și așteptăm cu toții de la această generație: să aibă grijă de fondul forestier, să-l gestioneze corect, să-l înmulțească, să susțină atât sectorul economic, cât și biodiversitatea…

Zece luni mai târziu, adică azi, Florin se află în arestul IPJ Maramureș, reținut alături de tatăl său și unul dintre frați. Lista acuzațiilor ce li se aduc pare desprinsă din filme – au dat foc unei cabane, au sechestrat un paznic, au omorât un câine, au tras cu arma în utilajele forestiere, cu cagule pe față și carabine de vânătoare. Câțiva martori au văzut și au auzit totul și, alături de cercetările unei armate de polițiști, s-a dovedit că Ioan Vepreciuc și fiii săi, Florin (tânărul inginer silvic) și Alin Ioan, se fac vinovați de toată această poveste teribilă. Sunt acum reținuți pentru 30 de zile.

Ioan Vepreciuc era angajat, în momentul atacului, la Romsilva, Direcția Silvică Maramureș, Ocolul Silvic Vișeu de Sus. Pădurar vechi, la un canton de pe Valea Vișeului. „Fără abateri disciplinare, n-am avut probleme cu el”, a spus, pentru forestmania.ro, șeful Direcției, Daniel Paicu.

Cantonul de care a avut grijă arată bine: are hrănitoare pentru animale, observatoare, pădurea se vede că e îngrijită și a fost păzită.

Urmare a reținerii pentru 30 de zile, Vepreciuc a fost suspendat din funcție. „Am purces apoi și la predarea cantonului, în prezența unui membru al familiei și al unui reprezentant al Gărzii Forestiere”, ne-a mai explicat directorul.

Evident că totul a pornit de la lemn. Povestea nu e însă nici simplă, nici nouă.

Pădurarul nostru era angajat la Romsilva, dar familia sa are firmă de exploatare forestieră. Mai exact, inginerul silvic Florin, fiul său. Pe 23 martie a avut loc o licitație de masă lemnoasă pe picior. 103 firme s-au înscris. Printre ele, și una din Borșa, care a achiziționat o cantitate destul de mare. Adică firma celui atacat.

„La licitație s-au prezentat firme… Toate și-au luat partizi. Dar atacul a avut loc sâmbătă, iar licitația fusese joi, cu două zile înainte. Firmele au 10 zile să se prezinte la contractare, deci contractele nu erau încheiate”, explică șeful DS Maramureș. Știe însă toată lumea că nu e nevoie să aștepți până la semnare ca să știi cine ce a cumpărat. Și aici se pare că e cheia întregii probleme: cei din „afară” nu au ce să caute să exploateze lemn la Vișeu. Pentru că pădurile Vișeului „sunt ale vișeenilor”. Este o stare de fapt pe care, spun oamenii, „clanul” Vepreciuc ar fi instituit-o nu de azi, de ieri.

Nu este primul incident care are loc în zonă. Acum ceva timp, o altă firmă de exploatare a câștigat un parchet în Vișeu. După licitație, i-au dat foc la TAF și la excavator. Când șoferul a trecut cu primul transport de lemn, oamenii au sărit la el, să-l scoată din mașină… Firma respectivă a renunțat. Și-a strâns oamenii și utilajele și au plecat.

Acum, o dată cu licitația din 23 martie și vestea că unii din Borșa au cumpărat la licitație și urmează să înceapă exploatarea „la ei”, vișeenii iar s-au enervat. Au început să se mobilizeze chiar pe Facebook, unde pregăteau o revoltă contra „veneticilor” care vin „să le ia lemnul”… Vișeu de Sus e un fel de „stat în stat”… I-au amenințat direct pe cei de la firma respectivă. Aceștia au anunțat autoritățile, dar nu s-a luat nicio măsură.

„Vedeți, acest Vepreciuc și fiii săi, alături de câțiva localnici, se consideră stăpânii munților și pădurilor de aici. Numai ei. Dar e o … stăpânire ilegală, cum să zic? Pădurile sunt ale statului, sunt administrate de stat, de Romsilva, iar firmele pot participa la licitație, legal. Ei așa fac cu toți cei care vin să exploateze aici. Numai că noi nu ne lăsăm intimidați. Noi am observant că cei de la ocol și de la Direcție au luat imediat măsuri, l-au suspendat. Nu trebuie confundat ocolul și cei de acolo cu această familie, cu acest clan mafiot”, au precizat, pentru forestmania.ro, apropiați ai firmei păgubite.

Cam 900.000 de lei e dauna produsă de Vepreciuc și fiii acestei firme. Cabana incendiată, utilajele distruse. Zeci de gloanțe au tras în motoare… Trist e că au ucis și câinele, o cățea cuminte și loială care a fost împușcată…

„Nici animalele nu sunt așa! Ce fel de om omoară cu sânge rece un câine??”

„Interlopii din Borșa”

Cei din Vișeu, pe de altă parte, sunt supărați și spun că borșenii ar fi avantajați și că ei, oamenii locului, au de suferit.

„Noi mai avem loc să lucrăm aici? Eu trebuie să plec de aici pentru interlopii de la Borșa. Pentru primar au fost bune doar voturile noastre, că în rest dă la finii lui de lucru de la Borșa și nouă ne arată spatele. Aici ai dat dovadă de ce primar ești și ai băgat oameni nevinovați în pușcărie. Câtă școală au băieții lui Vepreciuc atâtea dosare penale au interlopii din Borșa! S-a sesizat cineva că joi seară s-a întrerupt curentul? Nu s-a interesat nimeni!

Aici aveți dovadă cu Forwarderul … ei lucrează cu firme mari, exlpoatează, și pe mine mă bagă poliția la centru și mi-a descărcat două rânduri de colțiși… și firmele lor exploatează în continuare. O distribuire, vă rog”, este mesajul postat de un forestier din Vișeu.

Comentariile spun totul despre felul în care văd lucrurile oamenii locului. Majoritatea fac apel la unitate și la faptul că dacă nu iau măsuri rămân fără păduri.

„Adunați-vă toți și blocați linia și descărcați vagoanele, că sunt ale Vișeului, nu a Moisaiului, nici ale borșenilor. Fiți uniți”

Cineva chiar îi spune să scoată pușca din dulap și să împuște, iar altul susține că „Ei au drepturi, că vin din Borșa, voi de ce nu aveți? Dați peste ei, luați-le aerul! Fiți uniți!”

Cum spuneam, Vepreciuc și doi dintre fiii săi au fost reținuți pentru 30 de zile pentru atacul din 25 martie. Iată pentru ce:

Solutia pe scurt: În baza art. 226 C. pr. pen. rap. la art. 223 alin. 1 lit.”a” şi 2 C. pr. pen. rap. la art. 202 alin. 1 şi 3 C. pr. pen. Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus în dosarul nr. 440/P/2023 şi, în consecinţă, dispune arestarea preventivă a inculpaţilor:

I. V.I., cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor: – de amenințare, prev. și ped. de art. 206, alin. 1 C.pen.; – lipsire de libertate în mod ilegal, prev. și ped. de art. 205, alin. 1 C.pen.; – distrugere, prev. și ped. de art. 253, alin. 1 și 4 C.pen.; – nerespectarea regimului armelor și munițiilor, prev. și ped. de art. 342, alin. 1 C.pen.; – uz de armă fără drept, prev. și ped. de art. 343, alin. 1 C.pen.; toate cu aplic. art. 77, alin. 1, lit. a C.pen. și art. 38, alin. 1 C.pen, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 30.03.2023 şi până la data de 28.04.2023, inclusiv.

II. V.I.-A., cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor: – de amenințare, prev. și ped. de art. 206, alin. 1 C.pen.; –lipsire de libertate în mod ilegal, prev. și ped. de art. 205, alin. 1 C.pen.; –distrugere, prev. și ped. de art. 253, alin. 1 și 4 C.pen.; – nerespectarea regimului armelor și munițiilor, prev. și ped. de art. 342 alin. 1 C.pen.; – uz de armă fără drept, prev. și ped. de art. 343, alin. 1 C.pen., toate cu aplic. art. 77, alin. 1, lit. a C.pen. și art. 38, alin. 1 C.pen. pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 30.03.2023 şi până la data de 28.04.2023, inclusiv.

III. V.F. cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere, faptă prev. şi ped. de art. 253, alin. (1) ?i (4) din Codul penal, cu aplic. art. 77, alin. 1, lit. a C.pen., pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 30.03.2023 şi până la data de 28.04.2023, inclusiv”. Ioan Vepreciuc și fiii săi au contestat măsura arestării preventive.

Președintele sindicatului: „E ceva de SF!”

Silviu Geană, președintele sindicatului din Romsilva, spune că l-a suspendat din calitatea de mebru de sindicat pe Ioan Vepreciuc, din moment ce a fost suspendat și din post, de cei de la Direcție.

„Este foarte grav ce s-a întâmplat acolo, cel puțin din ce am văzut în presă. Dacă sunt vinovați, trebuie să fie trași la răspundere. Exemplar! Ce am văzut depășește puterea mea de imaginație, este de domeniul SF! Au fost mai multe cazuri acolo, în zonă, inclusiv cu un pădurar atacat de cei din firmele de exploatare”, a precizat, pentru forestmania.ro, Silviu Geană. El face referire la cazul inginerului silvic Florin Tăut, detașat în 2021 într-un district din Maramureș, care a încercat să aplice legile care până atunci fuseseră ocolite. Drept răspuns, patronii unor firme de exploatare, localnicii și chiar colegii lui s-au aliat împotriva sa și au declanșat o adevărată revoltă.

Un context

Atacul mafiot de la Vișeu de Sus a avut loc la câteva zile nu doar după licitația de masă lemnoasă de pe 23 martie, ci și după ce sindicatele din RNP au protestat, pe 21 martie, în fața Parlamentului față de reorganizarea regiei. Un proiect de lege prin care se propune separarea activității comerciale de cea de administrare în regiile autonome este în atenția factorilor politici și îi deranjează pe angajații Romsilva. Cazul de la Vișeu este, în acest context, ilustrativ pentru anomalia de sistem: aceasta permite angajaților regiei să fie și arbitri, dar și jucători, prin membri ai familiilor lor. Tatăl e pădurar, iar fiii se înscriu la licitații în pădurile gestionate de el.

Foto: vasiledale.ro

Mai multe articole

17 COMENTARII

 1. Cine a scris acest articol clar e impotriva inculpatilor.
  Documentati va mai bine inainte sa postati stiri aiurea!!!!
  Stiti sa dati cu pietre in oameni harnici,care nu au facut altceva decat sa munceasca!!!!
  Sa va fie rusine!!!!!!

  • Astăzi am aflat din surse sigure sigure că în Vișeul De Sus vor fii aduse autorități publice din afara localității,vor schimba pădurarii și absolut tot ce se poate la nivel local. Cred că este mai bine așa, altfel se ajunge la moarte de om.

  • Da așa de harnici,ca o trebuit sa distrugă munca altuia. Atâta școala au fiii lu’ Vepreciuc de s-au înjosit sa distrugă munca altuia!!! La câta școala au dar dacă ii puneți sa își scrie numele lor!!!

 2. Felicitări persoanei care a scris articolul! A reușit sa păteze imaginea unor oameni cinstiți și harnici! Singura greșeală pe care a făcut-o Florin a fost sa „încurce”, la acea licitație, pe cine nu trebuia. În consecință, au arătat asa numiții „păgubiți” (hoți) de ce sunt capabili sa facă, pentru a scăpa de singura familie care nu se temea sa le tina piept și care le făcea concurență . Cine îl cunoaște știe ca el este un tânăr muncitor, care face lucrurile pe cale legală. Scârbit de cât de ușor pot fi cumpărati oamenii! Adevărul o sa iasă la iveală!

 3. Un articol scris doar pentru a face rau, fara a se cunoaste adevarata poveste! Rusine pentru ca patati imaginea unui baiat care e un exemplu drept de urmat si a unui om cinstit ! Cei care ar trebui sa stea inchisi sunt chiar cei care pretind ca sunt pagubiti.

  • Ha ha ha, cica “exemplu drept de urmat”, pai orice ar fi facut pagubitul, nu mergi tu sa incendiezi,sechestrezi, distrugi si omori animale. Din tot ce ti-am enumerat, care este exemplul drept de unumerat, mai cap de leu!

   • Povestea adevarata
    Florin a licitat si a luat parchete care nici macar nu exista in padure si de acolo a inceput:)) domnii l au urmărit si l au batut, 4 pe el singur.
    Abia astept sa se controleze parchetele scoase la licitatie. O sa vedeti voi adevarata situatie.

 4. Cine a scris acest articol clar e imparțial, nu e impotriva nimănui , ci doar realist. Ce-ar însemna ca toți să ne scoatem puștile din rastel și tragem in stânga si-n dreapta, sa incendiem, sa sechestram, doar pentru că nu ne convin lucruri, sau legal, nu ne parvin ?
  Există legi și proceduri pe care fiecare cetățean trebuie să le respecte.
  Sunt licitatii publice, au tot dreptul legal să participe firme de oriunde. Cu ce drept vă puneți voi stăpâni pe padurile statului și susțineți că sunt padurile viseuanilor?
  Din informatiile pe care le dețin, firma de exploatare a familiei Vepreciuc, are exploatare și pe la Gilău? Dacă aplicăm teoria voastra, a vișeuanilor, acele păduri ale cui sunt? Nu sunt cumva ale gilăuanilor? Ei ce caută în alte păduri?

  Terminați cu mascarada și cu circul ăsta ieftin. Obișnuiți-vă să respectați reguli și legi !

  • Tu de ce vorbești dacă nu sti ?
   Vorbiți doar sa va aflați și voi in aceasta mascaradă
   Ar fi mult mai Ok dacă s-ar uita fiecare in grădina lui și după sa vorbească de X și de Y ca toți știți să va dați cu părerea dar habar nu aveți sa va fie rusine la toți lăsați-i pe alți sa vorbească care au haber de ce s-a intmplat acolo,de ce nu spune nimeni nimic ca pe fii lui Vepreciuc i-a sunat in timpul licitației și ia amenințat ?
   De ce nu spune nimeni ca i-a întins o capcana lui Florin Vepreciuc lau chemat la moisei cu un transport de lemn de foc și lau ținut pana au venit Domnii de la Borsa sa îl bată despre asta de ce nu scrie nimeni de ce ?
   Știți doar să judecați sa va fie rusine la toți sunteți niște jeguri și niște penali 🖕

 5. Am vrea totuși să vedem un drept la replică din partea ,, clanului Vepreciuc ,, așa cum susțineți in articol. Familia Vepreciuc mai are membri eu zic că ar fi corect să i întrebați și pe ei să vedem și părerea lor sau deja știți voi adevarul absolut și oamenii aceștia trebuie puși la zid fără drept la replica

 6. Da dacã spuneţi cã la licitaţie poate ori cine atunci cînd a luat licitaţia vepreciuc florin dece sa bãgat lau bãtut în moisei dece nu spuneţi şi asta spuneţi numa ce vreţi voi

 7. Oameni buni ! Ce s-ar intampla daca fiecare si-ar vedea doar propria dreptate ?
  Haos, anarhie, conflicte va fi doar un pas pana la moarte de om.
  Probabil ar trebui sa raspunda si cei care
  au lasat lucrurile sa degenereze !

 8. Toate acele lemne din poze sunt a borsenilor care sunt cei sfinți care au omorât oameni nu animale au furat peste 60 utilaje cu mafioții din parlament au bătut polițiști au fugărit și înjurat reporteri și ce-ar pe Sorin Ovidiu Bălan sau împușcat ei între clanurile lor și-au tăiat pădurile unde nici ei nu lăsau pe nimeni să meargă și acuma ei au devenit prea sfinti peste noapte

 9. Oare se intreaba cineva de ce este atâta carambol de la o licitație, tot carambolul acesta a început pentru ca nu mai exista lemn pe picior in parchetele licitate au rămas doar cioatele, in tot carambolul acesta este vinovat Sef ocol Viseu de sus ,Vlad Vasile și Coman Vasile zis (Varzar). Actual primar in viseu de sus care deține Monopolul pe Maramures ar trebui sa scrie pe toate instituțiile din Maramures Coman Vasile Varzar pentru ca la toți le este frica sa spună purul adevăr ,așa ca nu mai vorbiți aiurea doar sa va aflați in treaba dacă nu știți nimic din ceea ce se întâmpla,eu după cum observ instituțiile romane de caz le place sa fie pădurari omorâți și dosare închise fără Suspecții!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi