DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

23.9 C
București
20.2 C
Sibiu
22.4 C
Suceava
22.6 C
Covasna
23.5 C
Piatra Neamț
19.8 C
Braşov
21.8 C
Bistrița
24.3 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, mai 25, 2024

Pepinieră-mamut în Boemia de Sud: 45% din puieții plantați în Cehia sunt „containerizați”

Recomandate

Nová Ves nad Lužnicí este o comună din districtul Jindřichův Hradec din regiunea Boemia de Sud a Republicii Cehe. Are aproximativ 300 de locuitori. Dar există pe hartă grație celor peste 50 de milioane de puieți containerizați care sunt plantați aici. Vorbim despre Pepiniera forestieră Mišinská – Cetkovice, parte a grupului austriac Lescus. Cât vezi cu ochii, plantații de larice, pin, molid, paltin, fag, alun și alte specii. O mică industrie verde, din care au plecat spre viitoare păduri sute de milioane de puieți. În ultimii cinci ani, Cehia a crescut cota de împăduriri cu puieți containerizați, ajungând astăzi la 45%.

Atiila Abraham, un antreprenor din Harghita care a investit în sere pentru puieți containerizați și despre care am mai scris aici, a fost în aceste zile la pepiniera cehă, să vadă cu ochii lui cum arată „viitorul” împăduririlor.

„Am venit aici să vedem cum e la ei, să vedem spre ce ne îndreptăm, să ne extindem cunoștințele. Este impresionant. Au un sistem foarte bine pus la punct în care puieții sunt selectați după mărime, după diametru, după tot ce vrei. Este tot o afacere de familie și Lescus, doar că e o familie mai mare și care are 30 de ani de experiență deja.

Attila și familia lui – fratele și părinții – alături de reprezentanții firmei din Cehia (în centru)

Au desigur instalații de irigare, totul e impecabil”, a declarat, pentru forestmania.ro, Attila.

Firma lui, S.C. Írisz Fenyő S.R.L., se află la poalele munților Harghita, în comuna Văcărești, este o afacere de familie, de două generații, cu experiență de peste 15 ani. Produc semințe și puieți pentru reînnoiri și împăduriri.

„În fermele și serele noastre special concepute și construite sunt cultivați numai puieți din semințe de calitate, rezultând arbori rezistenți, fără boli. Astfel putem garanta pentru clienții noștrii o rată ridicată de prindere și maximă supraviețuire a puieților plantați”, explică el.

Revenind la Boemia de Sud, în „creșa” de aici lucrează la alt nivel. Practic, livrează răsaduri în toată Europa. Iar scopul pe termen lung este să se poziționeze printre primele trei pepiniere europene.

„Cultivarea materialului săditor al arborilor forestieri este activitatea noastră principală. În prezent operam trei pepiniere forestiere în Cehia și patru în Austria. O parte din producție constă din material săditor tradițional cu rădăcini simple, dar o pondere mai mare este reprezentată de producția de material săditor cu rădăcini de interior. Răsadurile și puieții de rădăcină de interior sunt cultivate folosind metoda pe pernă de aer cu tehnologie de la BCC-AB. 

Oferim cultivare la comandă a materialului săditor. Putem pregăti material săditor din sămânța dumneavoastră conform criteriilor convenite în prealabil. În funcție de data de livrare necesară și de parametrii materialului săditor, vom alege împreună tehnologia de cultivare adecvată, vom alege dimensiunea potrivită a jardinierelor și vom planifica întregul proces de cultivare. 

În acest fel, vi se asigură în prealabil material săditor adecvat din propriile resurse genetice, care va fi returnat direct pădurilor dumneavoastră”, anunță cehii pe siteul lor.

Pepiniere finanțate prin PNRR

Ministerul Mediului are în plan să dezvolte capacitatea României de a produce puieți. Astfel, o parte din banii din PNRR destinați Pădurilor se vor îndrepta spre modernizarea pepinierelor existente și spre crearea altora noi. Direcțiile silvice au create deja planuri în acest sens, pentru a beneficia de finanțare. De exemplu, Pepiniera Cozieni din cadrul Direcției Silvice Ilfov are nevoie de un nou puț și de o instalație pentru producerea puieților containerizați. Direcția Silvică Bistrița, de asemenea, are un proiect de anvergură legat tot de producerea de puieți containerizați. Specialiștii susțin că e nevoie de material săditor în contextul în care, tot prin PNRR, țara noastră și-a asumat împădurirea a 56.000 de hectare până în 2026.

Banii pentru pepiniere nu sunt foarte mulți, dar tot vor însemna ceva. Sumele vor fi între 50.000 și 200.000 de euro, în funcție de proiect. Attila Abraham așteaptă și el ghidul, pentru a vedea exact condițiile și pentru a aplica pentru a-și mări capacitatea de producție.

Cei care vor să îl cunoască și să facă schimb de opinii cu el, îl pot întâlni pe 1 octombrie, la Ziua Forestierului organizată de ASFOR. Attila va avea propiul stand și va face o prezentare a business-ului cu puieți containerizați la evenimentul organizat la Poiana Stampei, în județul Suceava.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi