DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

23.2 C
București
24.1 C
Sibiu
17.5 C
Suceava
20.2 C
Covasna
18.7 C
Piatra Neamț
20.2 C
Braşov
19.2 C
Bistrița
21.6 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iunie 22, 2024

Lemnul în infrastructură: podul peste Someș va fi inaugurat în câteva zile

Recomandate

Primăria Sângeroz-Băi va inaugura, în jurul datei de 9 decembrie, cel mai lung pod din lemn lamelar din țară, cel realizat de compania Silvania Internațional peste râul Someș. Acesta are lățimea totală de 4,2 metri, iar lungimea de 54 de metri și este în formă de S. Poate suporta o greutate de 3,5 tone, dar constructorii spun că ține și mai mult. Pe el vor circula și autoturisme, ale riveranilor, sau utilitare. La pod s-au folosit 240 de metri cubi de lemn românesc.

Ce mai e de făcut?

După cum au declarat pentru forestmania.ro inginerii de la Silvania Internațional responsabili de proiect, mai sunt câteva mici detalii:

  • de finalizat dușumeaua
  • de finalizat balustradele
  • de montat protecția arcelor
  • de montat picurători în zona de exterior a dușumelei, pe ambele părți
  • de montat luminile. Aici este un proiect mai amplu, care cuprinde iluminatul întregului ansamblu din zona râului.

„Noi aici în zonă avem păduri. Vecinii au piatră, de exemplu. Și e bine să folosească fiecare ce are. Pe de altă parte, frumusețea lemnului nu poate fi nici contestată, nici înlocuită. Și, nu în ultimul rând, avem o tradiție a podurilor din lemn, suntem renumiți pentru asta.

La o astfel de lucrare trebuie să te gândești și la alte aspecte, nu doar la bani. Te gândești la resursa locală, la tradiție, la aspect. Și lemnul a câștigat”, a declarat pentru forestmania.ro primarul din Sângeorz-Băi, Cătălin Bota.

Podul va fi acoperit cu o membrană specială, lemnul e tratat, iar piesele metalice (de prindere) sunt confecționate tot în fabrica din Lunca Ilvei. Cei de la Silvania asigură o garanție „pe viață”. Proiectul a fost realizat cu ajutorul softului dedicat structurilor din lemn Cadwork.

Iată și doi dintre oamenii care au lucrat la proiectarea și execuția podului din partea Silvania – Daniel Sâdor (foto stânga), cel care a gândit și creat proiectul podului, din punct de vedere arhitectural, și Lucian Tomi (foto dreapta), responsabil cu vizele și proiectarea tehnologică.

În centru este Emil Farcaș, unul dintre cei mai tineri membri ai familiei lui Emil Iugan, fondatorul MIS Grup (din care face parte și Silvania Internațional). Păstrând tradiția familiei, Emil – nepotul lui Emil Iugan – a absolvit Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov și în prezent face un master în Austria, tot în domeniul prelucrării lemnului.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi