Ocolul silvic privat „Renașterea pădurii” a organizat recent o dezbatere cu titlul „Renașterea naturii în Sahara Olteniei”, la care au participat o mulțime de invitați de marcă – de la autorități centrale și locale, la profesori universitari din facultățile de silvicultură, șefi de ocoale, proprietari de păduri. Un eveniment de interes pentru că gazda este o persoană care a demonstrat, în ultimii ani, că se pot face „miracole”: a împădurit cu salcâm aproape 7.000 de hectare din Oltenia, pe locuri unde efectiv erau „mări” de nisip, iar acum sunt păduri de toată frumusețea.
„Noi mai întâi am făcut pădurea și apoi ocolul”, spune Dan Popescu, inginer silvic, fost angajat al Romsilva, organizatorul dezbaterii.
„Am vrut să arătăm un exemplu de bune practici, cu acest eveniment. Am vrut să arătăm că se poate, că avem știința, avem puterea de muncă, avem proprietari care ne susțin. Eu personal m-am săturat de negativism, de veșnicul „Nu se poate” românesc, care ne arată că cei care spun NU la ceva, spun de fapt NU ideii de muncă”, a declarat, pentru forestmania.ro, Dan Popescu.
Ghidul PNRR pentru împăduriri, o șansă uriașă
În aceste zile, Ministerul Mediului lucrează la Ghidul care va sta la baza programului de finanțare a împăduririlor terenurilor degradate. Așa cum se știe, statul alocă sume consistente de bani celor care aleg să instaleze păduri pe un teren pretabil. Iar condițiile pentru a primi finanțare vor fi accesibile, în sensul în care birocrația va fi extrem de redusă, tocmai pentru a-i încuraja pe cei cu terenuri să aplice. Pentru un hectar care va fi împădurit, proprietarul va primi o primă de 456 de euro timp de 20 de ani. De asemenea, vor fi alocate sume consistente pentru instalarea pădurii, pentru lucrări, puieți și tot ce e nevoie. Aceste sume vor fi acordate timp de șapte ani. Comisia Europeană a aprobat deja programul propus de autoritățile române, iar ghidul e acum în lucru.
„Este o șansă uriașă pentru România. Îmi doresc să nu o ratăm. Și-așa am devenit un fel de cor al bocitoarelor, toată lumea se plânge, mai puțini muncesc. Dar acești bani din PNRR pentru împăduriri sunt o oportunitate care nu trebuie ratată. Eu personal mi-am propus să mai plantez 10.000 de hectare de salcâm cu bani din PNRR. Sper însă ca ghidul să fie mai bun ca măsurile precedente, să reușim să depășim anumite obstacole. Sunt 56.000 de hectare care trebuie împădurite. Sunt printre puținii care cred că acest PNRR chiar contează și putem face aceste lucruri. Nu mai suport să aud NU. Vom avea și puieți, chestia asta că nu vom avea puieți este o temă falsă și un pretext al celor care spun că nu se poate. Eu am demonstrat că se poate. Am început în 2005, am strâns în jurul meu proprietari de terenuri pe care nu erau păduri. Le-am împădurit, le-am trecut în fondul forestier, am făcut ocoale. Trebuie să ne pliem pe ce avem, să lucrăm cu ce avem, cu ce ne dă Doamne-Doamne. Și se poate”, explică Dan Popescu.
Teme prezentate la dezbaterea „Renașterea naturii în Sahara Olteniei”
Revenind la evenimentul organizat de ocolul „Renașterea pădurii”, merită amintite temele care au fost prezentate:
1. Crearea și consolidarea asociațiilor de proprietari de pădure
(Prof. univ. habil. dr. ing. Marian DRĂGOI, Facultatea de silvicultură din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, exp. jr. Veronica TOZA).
2. Împăduriri – trecut, prezent și viitor
(Șef lucr. dr. ing. Mihai ENESCU, Facultatea de Agricultură din cadrul Universității de știinţe agronomice și medicină veterinară din Bucureşti).
3. Plan de acțiune pentru creșterea competenței profesionale a femeilor în sectorul forestier
(Prof. univ. habil. dr. ing. Laura BOURIAD, Facultatea de silvicultură din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava).
4. Mica proprietate în viziunea noii strategii forestiere
(Prof. univ. dr. ing. Bogdan POPA, Facultatea de silvicultură și exploatări forestiere din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov).
5. Restaurarea habitatelor forestiere, în contextul schimbărilor climatice
(Viorel BLUJDEA).
6. Modalități actuale și viitoare de finanțare a împăduririlor
(Levente PORZSOLT, consilierul ministrului Mediului).
Din program a făcut parte și decernarea titlului de cetățean de onoare al comunelor Mîrșani, Daneți și Urzica, postmortem, domnului ing. Ciprian Dragoș PAHONȚU.
Cunosc zona, am pus putin sufletul si eu. Trebuie prezentate si faptelele frumoase ale silvicultorilor, nu ceea ce prezinta ONG-urile aservite vestului. Felicitari lui Dan si altora ca el care iubesc padurea.
Ce inseamna aservirea ,,ONG-urilor vestului”? Cine ti-a bagat in cap ca aceste ONG-uri sunt aservite vestului asta insemnand ca vestul ne vrea raul, cand stim cu totii , ma refer la cei care citesc si inteleg cand vestul ne intdeamna de 25 de ani incoace sa incetam defrisarile, sa impadurim, sa nu mai distrugem natura?Vi s-a sculat la toti ideea ca vestul ne-a saracit, ca vestul este raul absolut dar noroc cu Rusia si patrihotii rumani care au pastrat economia tarii intacta. Cat despre ,,faptele frumoase” ale silvicultorilor, acestea sunt o adevarata rara avis. Pana acum silvicultorii doar s-au plans fara sa purceada la respectarea fisei postului Apreciez gestul celor care au impadurit desertul lasat pana acum sa se extinda in tara dar asta nu inseamna ca avem deja traditie ca silvicultorii sunt paznicii padurilor, iubitorii naturii deoarece pana acum au dovedit exact contrariul
Bravo, Domnule Neacșu ! Aveți dreptate privind servilismul ONG-urilor. Silvicultorii se luptă cu ei de mulți ani. Felicitări și Domnului Dan !
Bravo, Domnule Neacșu ! Aveți dreptate privind servilismul ONG-urilor. Silvicultorii se luptă cu ei de mulți ani. Felicitări și Domnului Dan !
Pentru inpaduriri , PNRR propune sau mai bine zis impune anumite tipuri de copaci? Care ar fi aceia? Pot fi doar copacii destinati exploatarii lemnului sau pot fi si copaci gen arbusti de la care se valorifica fructele? Multumesc pentru o eventuala clarificare!
V-am trimis detaliile pe email.
Ar fi fost mai interesant un raspuns public, sa-l poata citi toata lumea.
Bună, pentru zona de silvostepă cu înălțimi cuprinse intre 100-250 m sunt pretabile aceleași culturi? Dacă da, vă rog și mie lista arboretelor. Mulțumesc.
Și eu am intr-e, cca 5-7 ha teren unde se poate planta pădure, nu dispun de puiet și finanțare
Încercați să plantați și alte specii, în special de esență tare și care rezistă la secetă. Mult succes silvicultorilor!
Frumos! Lemn pentru centrale…posibil sa fie transformat in carbuni…intentia conteaza! si s a demonstrat ca se poate! cand am fost intr-o calatorie Madrid- Benidorm cu masina, mi am pus intrebarea daca Spania e o tara de idioti…nu exista nimic, nu tu iarba…nimic…
Buna ziua. Ma intereseaza si pe mine dacă exista anumite specii care sunt eligibile si pretabile in zona județului Teleorman.