DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

4 C
București
2.9 C
Sibiu
3.3 C
Suceava
4.6 C
Covasna
3.5 C
Piatra Neamț
1.8 C
Braşov
4.4 C
Bistrița
4.9 C
Râmnicu Vâlcea
luni, decembrie 2, 2024

Adrian Crețu, Asociația Administratorilor de Păduri: „Plafonarea este o chestie politică”

Recomandate

Adrian Crețu, președintele Asociației Administratorilor de Păduri din România, a fost la Ziua Forestierului, eveniment organizat de ASFOR la Poiana Stampei în urmă cu câteva zile. Ne-a răspuns la câteva întrebări. (OUG privind plafonarea prețului la lemnul de foc era în consultare publică).

Forestmania.ro:  În primul rând aș vrea să vă rog să comentați puțin noua Ordonanță privind plafonarea prețului la lemnul de foc.

Adrian Crețu: Începând de la noțiunea de plafonare… Plafonare față de… un preț care mă gândesc că este mai mare pe piață? Această plafonare se vede la energia electrică și la gazul metan, acea diferență care este achitată de stat. În această ordonanță privind lemnul de foc nu văd nicăieri o specificație privind achitarea acestei diferențe. Părerea mea e că totuși e un pic forțată nota, având în vedere că nu s-a făcut un studiu la nivel de țară și .. sigur sunt unele firme care vând mai scump și unele mai ieftin. Părerea mea e că lasă mult loc de interpretare, se referă doar la lemnul de foc, dar în SUMAL sunt două sortimente – lemn rotund și lemn de foc.

Lemnul rotund va intra în mare parte la lemn de foc. Părerea mea e că e o chestie mai mult politică, dacă ne uităm și în anii trecuți, în care se specifica foarte clar că e o criză a lemnului de foc și de fapt nu era o criză… Într-adevăr, e o presiune mai mare pentru că populația s-a speriat de prețurile la energie și la gaze și s-a orientat spre lemn de foc. Va fi o presiune și asupra agenților economici și asupra ocoalelor silvice.

Forestmania.ro: S-a adoptat și Strategia Forestieră Națională. Ați fost și în grupul de lucru…

Adrian Crețu: În aceste perioade cu mari urcușuri și coborâșuri în piață, mai ales în piața lemnului și nu numai, ci și în administrarea silvică, este nevoie de un plan strategic. Deși este o dinamică foarte mare, adică una îți propui astăzi, dar nu știi ce se va întâmpla peste câteva luni de zile, un an, doi ani. Dar este necesară o strategie. Chiar dacă mai sunt lacune care mai apar prin această strategie, eu zic că în principal a fost și este necesară. Sunt câteva aspecte contradictorii, într-adevăr. Adică ne gândim la Codul silvic. Clasa politică va trebui să fie conștientizată că trebuie schimbat acest Cod silvic, pentru că este foarte stufos și generează multe reglementări care unele nu își au locul, mai ales în perioada aceasta. Reglementări care blochează procesul de producție și chiar administrația silvică și intră nejustificat în piață. Având în vedere că este și o perioadă foarte delicată, cu tensiuni în zona europeană din cauza războiului din Ucraina, nu se poate face o previziune clară. Dar ar trebui să fie niște linii directoare cât mai suple și mai coerente.

Forestmania.ro: Ați ținut un discurs interesant la Ziua forestierului.

Adrian Crețu: Am început cu noțiunea de tradiție. Silvicultura și aspectul exploatărilor forestiere și al prelucrărilor de lemn au în spate o tradiție. O tradiție pe care trebuie să o continuăm. Gândiți-vă că ciclurile noastre de producție sunt de peste o sută de ani, iar activitatea, atât în administrare, cât și în prelucrarea lemnului, au o tradiție, mai ales în anumite zone din țară. De sute de ani există continuu și va trebui să le continuăm și noi. Noi lucrăm pe ceea ce au făcut înaintașii noștri acum 100 de ani. Scriitorul Friedrich Schiller avea pe socrul său inginer silvic și vedea cum făcea tratamente… acum două sute și ceva de ani. Și spunea că silvicultorii sunt cei mândri, mai frumoși și mai deștepți oameni din lumea aceasta, pentru că ei sunt singurii care știu ce o să se întâmple peste 100 de ani.

Deci tradiția e baza. Chiar cu greșeli și ce mai apare, trebuie să ne ținem de tradiție. Tratamentele care se aplică în pădurile României de sute de ani se văd și azi și ne dau toți exemplu, la nivel european. Avem cele mai compacte arborete virgine și faună și asta se datorează tradiției și continuității anumitor lucrări în fondul forestier românesc.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi