DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

18.6 C
București
16.2 C
Sibiu
14.3 C
Suceava
16.4 C
Covasna
15.7 C
Piatra Neamț
15.7 C
Braşov
13.4 C
Bistrița
22 C
Râmnicu Vâlcea
luni, octombrie 14, 2024

Mircea Fechet: În două săptămâni vom avea ghidul pentru programul „Rabla pentru sobe”

Recomandate

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat, în urmă cu scurt timp, într-o conferință de presă, că ministerul lucrează la ghidul de finanțare pentru programul „Rabla pentru sobe”, document ce va fi pus în consultare publică în două săptămâni.

„Am clarificat chiar ieri la minister standardul pe care ar trebui să îl respecte aceste sobe cu înaltă eficiență. Discutăm despre un standard european care să asigure un randament de cel puțin 80 sau 85 la sută, spre deosebire de 20 % sau chiar mai puțin, cât are astăzi o sobă convențională”, a precizat minsitrul.

El a spus că ministerul poate lua în calcul nu doar sobele pe lemn, ci și centralele pe peleți sau brichete.

„Urmează să hotărâm, cel mai probabil în urma procesului de consultare publică, și care e procentul pe care îl vom finanța din AFM și care e valoarea maximă a unei astfel de investiții a populației. În termen de maxim două săptămâni îmi doresc să avem un draft de ghid pe care să îl transparentizăm, înțelegând graba de care trebuie să dăm dovadă, pentru că deja ne aflăm în perioada în care românii își achiziționează lemn de foc. Și una e să arzi trei căruțe cu lemne într-o iarnă și alta e să arzi o singură căruță. Înțelegând prin acest lucru și mai puțină poluare și o presiune mai mică pentru fondul forestier pentru lemnul de foc și, nu în ultimul rând, costuri mai mici pentru populație”, a subliniat Mircea Fechet.

O inițiativă ASFOR

Programul „Rabla pentru sobe” este un proiect susținut și propus de Asociația Forestierilor din România – ASFOR.

„Toate statele europene, inclusiv România, derulează programe de eficientizare energetică. Clădirile de locuit sunt izolate, mijloacele de transport în comun vechi sunt înlocuite cu unele eficiente energetic, sunt instalate tot mai multe panouri fotovoltaice, programul Rabla s-a extins și la electrocasnice etc. Atât la nivel european, cât și la nivel național sau local, toate aceste programe beneficiază de subvenții.  Modernizarea sistemelor de încălzire este pe agenda statelor europene pentru că, dincolo de creșterea eficienței energetice, se reduc emisiile de gaze cu efect de seră. Nevoia de energie curată și ieftină este tot mai mare în condițiile în care prețul energiei a crescut, iar economiile europene sunt sub stres din cauza războiului din Ucraina”, explică președintele Asociației, Ciprian Dumitru Muscă.

Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne, iar cele mai multe dintre acestea se regăsesc în mediul rural. Politicile de izolare termică a locuințelor au ocolit mediul rural. La țară, oamenii se încălzesc cu lemne pe care le ard în sobe vechi, cu randament scăzut – sub 30%. Pentru a-și încălzi casele, oamenii ard cantități mari de lemn. Sobele vechi „nu țin” căldura. Pentru a face economii, nu sunt încălzite toate camerele. Mai mult, fumul degajat poluează.  

„În acest context, una dintre soluțiile cele mai potrivite este demararea unui program prin care statul să subvenționeze înlocuirea sobelor vechi cu unele noi, de înaltă eficiență. Există pe piață sobe moderne, pe lemn sau pe peleți, cu randamente de 80-90%. Există producători de sobe eficiente în toată Europa, inclusiv în România.  

Un astfel de ajutor intră și în schema de echitate europeană. Dacă locuitorii condominiilor urbane au avut sprijin pentru izolarea termică a locuințelor, ar fi firesc ca și gospodăriile de la țară să beneficieze de ajutor. În timp ce instalarea unei centrale termice pe lemn, peleți sau biomasă presupune costuri mari, înlocuirea unei sobe vechi cu una cu eficiență sporită este mult mai la îndemână”, mai spune Ciprian Muscă.

Mai multe articole

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi